Leżąc
plackiem nad morzem, rozkoszując się delikatnym wiaterkiem nad
jeziorem czy siedząc z przyjaciółmi nad rzeką, nie będziecie
musieli rezygnować z morskich smaków. Żeby zdobyć
wegańską rybkę musicie udać się do sklepu. Ktoś musi wykonać
za was tę brudną robotę, jaką jest łapanie wege rybek! W domu
wystarczy wyłowić ją z wody i pewnym ruchem noża pokroić na
cztery kawałki potem zamarynować wyposażyć w łuski i gotowe!
Śmiało możecie zabrać ją na ognisko i upiec nad tańczącymi
płomykami :)
Tofu rybka
składniki na 2 porcje:
1 kostka tofu marynowanego lub wędzonego (160 g)
2 łyżeczki sosu sojowego*
2 łyżeczki przyprawy do ryb
ok. 2 sushi nori
ewentualnie ćwiartka cytryny
ewentualnie sól i pieprz
dodatki:
kilka młodych ziemniaków
200g bobu
1 marchewka
1 łyżeczka cukru brązowego
ząbek czosnku
łyżeczka oleju lnianego
ćwiartka cytryny
sól
pieprz
przygotowanie:
1.
Tofu odsączamy z wody. Kroimy na 4 kawałki. Z obu stron nacieramy
je sosem sojowym i przyprawą do ryb (robiłam to łyżeczką).
Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2h.
2.
Chwilę przed wyciągnięciem tofu z lodówki przygotowujemy dodatki.
W dwóch garnkach zagotowujemy wodę. Ziemniaczki myjemy i kroimy na
cztery/sześć części. Marchewkę obieramy i kroimy na cienkie
słupki. Bób przepłukujemy pod letnią wodą. Bób i ziemniaki
wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy je, aż będą miękkie. Kiedy
ziemniaczki będą robić się miękkie, wrzucamy do nich marchewkę.
3.
Tofu po zamarynowaniu możemy posypać odrobiną soli i pieprzu. Nori
tniemy na części. Tofu ''zamykamy'' w nori zostawiając kawałek
zapasu, ponieważ podczas smażenia nori się kurczy. Możemy lekko
zwilżyć palce, aby nori lepiej przywierało to tofu.
4.
Rozgrzewamy olej na patelni. Kiedy patelnia będzie rozgrzana,
układamy kawałki tofu rybki i smażymy z dwóch stron po 3-4 minuty
na średnim ogniu.
5.
Ugotowane ziemniaczki, bób bez łupinek (jeśli są cienkie, możemy
je zostawić lub jeśli lubimy jeść bób z łupinkami) i tofu rybkę
układamy na talerzu. Na suchą patelnię wrzucamy ugotowaną
marchewkę wraz z łyżeczką cukru. Kiedy cukier się rozpuści,
przekładamy słupki na talerz. W miseczce mieszamy olej z
przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Polewamy
nim ziemniaczki. Tofu rybkę i bób skrapiamy cytryną.
*info dla bezglutenowców: zamiast sosu sojowego użyjcie sosu sojowego tamari :)
*info dla bezglutenowców: zamiast sosu sojowego użyjcie sosu sojowego tamari :)
mam teraz ogromną ochotę na taką 'rybkę', cały ten obiad! bardzo smacznie podane :)
OdpowiedzUsuń