Dobrego
burgera nie jest łatwo zrobić. Jednak weganie mają większe pole
do popisu przy burgerach niż mięsożercy. Raz zrobią burgera z
tofu raz z batatów a innym razem z seitanu. Często jest tak, że
burger nie smakuje jak kulinarne niebo. Czasem bułka jest zła a
czasem kotlet. Więc jak stworzyć perfekcyjnego burgera? Koniecznie
potrzebujemy pysznej chrupiącej bułki, buraczków, domowych sosów
i dobrego wege kotleta. Jak na razie seitanowe burgery to moi
faworyci wśród wege burgerów. Seitanowi można nadać tyle smaków,
że za każdym razem smakuje inaczej. Jego zwarta struktura nadaje
burgerowi nowy wymiar smaku. Przygotowanie seitanu nie zajmie wam tak
dużo czasu, jak wszyscy straszą. W lekko ponad godzinę
przygotujecie waszego królewskiego burgera a w mniej niż pięć
minut znajdzie się on w waszym brzuszku :) Smacznego!
Król Seitan Burger I
z buraczkiem, pieczarkami w sosie BBQ, pomidorem, cebulą, ogórkiem konserwowym, liśćmi rzodkiewki i domowym ostrym ketchupem
składaniki na 2 burgery:
2 ulubione bułki
na seitan:
0,5 kg mąki
250 ml wody
na wodę do gotowania:
3 liście laurowe
kilka szczypt estragonu
2 łyżeczki kurkumy
sól
pieprz
na marynatę:
2 łyżki sosu BBQ (dla mnie niezawodny i najlepszy jest sos barbecue na bazie whisky Jack Daniel's)
1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
kilka kropel tabasco
1/4 łyżeczki syropu z agawy
na ketchup:
2 duże pomidory
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka syropu z agawy
kilka kropel tabasco
sól
pieprz
dodatki:
buraczek
cebula
pomidor
ogórki konserwowe
liście rzodkiewki
pieczarki pieczone w sosie BBQ
przygotowanie:
1.
Przygotowujemy seitan. W misce wyrabiamy ciasto z wody i mąki.
Powinno być sprężyste i nie powinno kleić się do rąk. Odkładamy
je na 20-25 min.
2.
Durszlak ustawiamy pod strumieniem bieżącej wody. Ciasto
kładziemy na durszlaku i wypłukujemy skrobię, ugniatając ciasto.
Woda zacznie robić się biała. Cały proces kończymy, kiedy woda
stanie się przejrzysta (zajęło mi to 20-30 min).
3.
Przygotowany seitan gotujemy w wodzie z dodatkiem przypraw przez 30
min. W międzyczasie przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki
łączymy w misce.
4.
Po ugotowaniu wystudzamy seitan i kroimy na kawałki. Marynujemy go
wcześniej przygotowaną marynatą. Przykrywamy folią i wkładamy do
lodówki na 2h lub na całą noc.
5.
Po zamarynowaniu seitanu rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Zamarynowany seitan kładziemy na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia. Obok kładziemy kawałki buraczka lekko
skropione olejem i posypane solą i pieprzem. Pieczemy ok. 30 min.
6.
W międzyczasie przygotowujmy ketchup. Pomidory kroimy w
małe kawałki i wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Smażymy je,
aż się rozpadną i powstanie gładki sos. Możemy pomóc sobie
blenderem. Po otrzymaniu gęstego sosu, ketchup przelewamy do
blendera. Dodajemy syrop z agawy, tabasco, ocet balsamiczny i
przyprawy. Blendujemy do połączenia się składników.
7.
Kiedy wszystko będzie już gotowe, bułkę opiekamy w tosterze lub
na patelni. Kładziemy liście rzodkiewki, seitan, pomidora,
buraczki, ogórki konserwowe, pieczarki i polewamy ketchupem.
No właśnie wszyscy straszą, że to się tak dłuuugo robi :) Ale po zdjęciach widzę, że warto ;)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej warto! Najdłuższy proces to wypłukiwanie skrobi, ale wystarczy mieć dobry strumień wody i skrobia ucieka bardzo szybko :)
Usuń