sobota, 25 kwietnia 2015

Roladki z batata nadziewane selerem i suszonymi pomidorami

Piękna słoneczna pogoda, kwitnące kwiaty, zielone drzewa, śpiewające ptaki... Jednym słowem wiosna! A jak wyglądają wiosenne talerze? Są pełne kolorów, kwiatów, ziół i smakowitych zapachów :)
(zachęcam do zjedzenia roladek na słonecznym tarasie!)





Roladki z batata nadziewane selerem i suszonymi pomidorami


składniki:

1 batat
1/4 selera bulwiastego
duża garść suszonych pomidorów
olej 
sól

przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Batata obieramy i kroimy na pół. Następnie kroimy go wzdłuż na cienkie plastry. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bataty dokładnie smarujemy olejem i posypujemy odrobiną soli. Pieczemy 20-25 min. 
2. Selera obieramy, kroimy w plastry i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy do miękkości.
3. W międzyczasie pomidory odsączamy z oleju  i kroimy na cienkie paski. Selera po ugotowaniu kroimy w paski. 
4. Gdy batat się upiecze, na jednym końcu kładziemy suszonego pomidora i selera i delikatnie zawijamy. 

*obierków po ziemniakach nigdy nie wyrzucamy! można z nich zrobić smakowite chipsy :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly