(zachęcam do zjedzenia roladek na słonecznym tarasie!)
Roladki z batata nadziewane selerem i suszonymi pomidorami
składniki:
1 batat
1/4 selera bulwiastego
duża garść suszonych pomidorów
olej
sól
przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Batata obieramy i kroimy na pół. Następnie kroimy go wzdłuż na cienkie plastry. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bataty dokładnie smarujemy olejem i posypujemy odrobiną soli. Pieczemy 20-25 min.
2. Selera obieramy, kroimy w plastry i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy do miękkości.
3. W międzyczasie pomidory odsączamy z oleju i kroimy na cienkie paski. Selera po ugotowaniu kroimy w paski.
4. Gdy batat się upiecze, na jednym końcu kładziemy suszonego pomidora i selera i delikatnie zawijamy.
*obierków po ziemniakach nigdy nie wyrzucamy! można z nich zrobić smakowite chipsy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz