Wiosna
przyszła i jest zielono! Pojawiły się ''okropne'' chwasty w
ogrodzie, a na łąkach aż żółto od kwitnącego mniszka! Jeśli tak bardzo go nie lubimy w naszym ogrodzie może polubimy go na naszym talerzu? Myślę że, warto spróbować! Mniszek w smaku przypomina rukolę. Jego liście idealnie komponują się z gruszką i lekkim dressingiem.
Sałatka z mniszka z gruszką
składniki:
2 garści młodych liści mniszka (po czym poznamy młode liście? są soczyście zielone i nie wypływa z nich biały płyn. starsze liście są gorzkawe)
1 mała gruszka
na dressing:
sok z jednej małej pomarańczy
2 łyżki oliwy
niecała łyżka octu jabłkowego
kilka kropel octu balsamicznego
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki syropu z agawy
przygotowanie:
1. Liście mniszka dokładnie myjemy pod ciepłą wodę (najlepiej umyć go 2 razy). Rwiemy go na mniejsze części i przekładamy do miski.
1. Liście mniszka dokładnie myjemy pod ciepłą wodę (najlepiej umyć go 2 razy). Rwiemy go na mniejsze części i przekładamy do miski.
2. Gruszkę myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Układamy na liściach mniszka.
3. W kubeczku przygotowujemy dressing. Mieszamy aż do połączenia składników. Polewamy dressingiem sałatkę. Ewentualnie posypujemy płatkami kwiatów mniszka.
Bardzo ciekawy pomysł, rzadko kiedy wykorzystuję takie produkty - dopiero niedawno po raz pierwszy bawiłam się z pokrzywą. Czas na mniszka :)
OdpowiedzUsuń