Chipsy z batatowych obierków
składniki:
obierki z jednego batata
1 łyżka oleju
sól
przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Obierki dokładnie myjemy.
2. Do dużej miski wrzucamy obierki. Dodajemy olej i posypujemy odrobiną soli. Pieczemy 15-18 min.
Ostre chipsy z ziemniaczanych obierków
składniki:
obierki z 2 ziemniaków
1,5-2 łyżki oleju
szczypta chili
2 szczypty czosnku niedźwiedziego
pół łyżeczki słodkiej papryki
na czubku łyżeczki ostrej papryki
sól
przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Obierki dokładnie myjemy.
2. Do dużej miski wrzucamy obierki, wlewamy olej i dodajemy przyprawy. Mieszamy. Pieczemy 15-18 min.
*u mnie chipsy zawsze powstają podczas pieczenia warzyw. wstawiam wtedy blachę z chipsami pod blachę z warzywami. czas pieczenia samych chipsów, bez blachy nad nimi może się zmienić (wyciągamy je z piekarnika kiedy są już złociste i chrupkie).
Super pomysł! Że ja na to nie wpadłam :)
OdpowiedzUsuń