Jako
wegetarianka byłam mistrzynią w pieczeniu babeczek. Zawsze
przygotowywałam je na szkolne kiermasze, urodziny czy niedzielne
podwieczorki. Zawsze wychodziły perfekcyjnie- miękki wilgotny
środek schowany pod chrupiącą skórką. Po przejściu na weganizm
na szczęście moje umiejętności pieczenia babeczek nie zanikły ;)
Wychodzą równie perfekcyjnie bez udziału jajek i mąki pszennej
(jako wegetarianka głównie korzystałam z tej mąki). Te babeczki
są niezwykłe. Dla każdego kryją w swoim wnętrzu zupełnie inne
smaki. Jedni czują lekką nutę gryki inni banana. Dla mnie te smaki
idealnie się równoważą, a skarmelizowany z wierzchu cukier nadaje
im jeszcze pyszniejszej chrupkości.
ps.
wybaczcie mi, że w ostatnim czasie na blogu pojawiają się same
słodkości. Latem głównie żywię się wypiekami i innymi
słodkościami ;)
Cukrowe babeczki gryczane
1 szklanka mąki gryczanej
150 ml mleka roślinnego
100 ml oleju
1/4 szklanki brązowego cukru + trochę cukru do posypania babeczek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 banany
szczypta soli
przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. W większej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W mniejszej misce niedokładnie blendujemy banana (tak, aby pozostały grudki) i dodajemy mleko. Cukier mieszamy z olejem. Do suchych składników dodajemy mokre. Energicznie mieszamy łyżką do połączenia się składników.
2. Wylewamy do foremek i posypujemy odrobiną brązowego cukru. Wstawiamy do piekarnika na 35-40 min.
*babeczki możemy wzbogacić poprzez dodanie przypraw takich jak cynamon czy kardamon lub poprzez dodanie czekolady, rodzynek, jagód goi czy orzechów :)
*dla wielbicieli cudownie przytłaczającej słodkości: dodajcie więcej cuukru!
1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. W większej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W mniejszej misce niedokładnie blendujemy banana (tak, aby pozostały grudki) i dodajemy mleko. Cukier mieszamy z olejem. Do suchych składników dodajemy mokre. Energicznie mieszamy łyżką do połączenia się składników.
2. Wylewamy do foremek i posypujemy odrobiną brązowego cukru. Wstawiamy do piekarnika na 35-40 min.
*babeczki możemy wzbogacić poprzez dodanie przypraw takich jak cynamon czy kardamon lub poprzez dodanie czekolady, rodzynek, jagód goi czy orzechów :)
*dla wielbicieli cudownie przytłaczającej słodkości: dodajcie więcej cuukru!
prezentują się znakomicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńsuper podane :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo! :)
Usuń2 łyżki???? Proszku do pieczenia???? Czy tez łyżeczki???
OdpowiedzUsuńWkradł się mały błąd. Oczywiście, że chodzi o 2 łyżeczki :)
OdpowiedzUsuńCzy w papierowych foremkach też wyjdą?
OdpowiedzUsuńOczywiście :)
UsuńDzięki za przepis :D
OdpowiedzUsuń