niedziela, 16 sierpnia 2015

Cukrowe babeczki gryczane

Jako wegetarianka byłam mistrzynią w pieczeniu babeczek. Zawsze przygotowywałam je na szkolne kiermasze, urodziny czy niedzielne podwieczorki. Zawsze wychodziły perfekcyjnie- miękki wilgotny środek schowany pod chrupiącą skórką. Po przejściu na weganizm na szczęście moje umiejętności pieczenia babeczek nie zanikły ;) Wychodzą równie perfekcyjnie bez udziału jajek i mąki pszennej (jako wegetarianka głównie korzystałam z tej mąki). Te babeczki są niezwykłe. Dla każdego kryją w swoim wnętrzu zupełnie inne smaki. Jedni czują lekką nutę gryki inni banana. Dla mnie te smaki idealnie się równoważą, a skarmelizowany z wierzchu cukier nadaje im jeszcze pyszniejszej chrupkości.

ps. wybaczcie mi, że w ostatnim czasie na blogu pojawiają się same słodkości. Latem głównie żywię się wypiekami i innymi słodkościami ;)



Cukrowe babeczki gryczane

składniki na 6 babeczek:
1 szklanka mąki gryczanej
150 ml mleka roślinnego 
100 ml oleju
1/4 szklanki brązowego cukru + trochę cukru do posypania babeczek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 banany
szczypta soli

przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. W większej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W mniejszej misce niedokładnie blendujemy banana (tak, aby pozostały grudki) i dodajemy mleko. Cukier mieszamy z olejem. Do suchych składników dodajemy mokre. Energicznie mieszamy łyżką do połączenia się składników. 
2. Wylewamy do foremek i posypujemy odrobiną brązowego cukru. Wstawiamy do piekarnika na 35-40 min. 

*babeczki możemy wzbogacić poprzez dodanie przypraw takich jak cynamon czy kardamon lub poprzez dodanie czekolady, rodzynek, jagód goi czy orzechów :)
*dla wielbicieli cudownie przytłaczającej słodkości: dodajcie więcej cuukru!



8 komentarzy:

Printfriendly