niedziela, 10 kwietnia 2016

Chia chia kawowa czyli kawowy pudding chia

Rozmowy o chia chia: 
♥ Chia na niedzielne wieczory w otoczeniu zasmarkanych chusteczek.♥ Chia na smutne niedziele,kiedy dzieci gotują lepiej od ciebie, bo master chef junior.
♥ Chia, aby odwrocić uwagę od tego, że musisz się uczyć na poprawę z matmy.
♥ Chia kiedy z nudów Cie wygina
Każdy smak gdy nuda wyzywa
Zabawa do nocy z chia bywa
♥ Gdy twe życie z przeznaczeniem się mija najlepsza jest Chia 
Gdy w wieczór niedzielny zamiast Stachurze się oddać dla 
profesora S. uczysz się matmy.
Pomyśl se wtedy: Pierdole to wszystko!
Weź czajnik na palnik i zrób sobie Chia

(teksty pochodzą z rozmów z moimi znajomymi)

ps. Pogoda coraz bardziej sprzyja spędzaniu czasu na dworze, więc mam do Was pytanie: czy bylibyście zainteresowani e-bookiem z przepisami na pikniki i imprezy plenerowe? Za e-booka płacilibyście tyle ile chcecie, od 5 zł w górę. Co Wy na to? :)




Chia chia kawowa czyli kawowy pudding chia

składniki na 2 porcje:

200 ml mleka roślinnego
3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka kakao
4 łyżki nasionek chia (do kupienia w sklepie frisco.pl)
dowolna ilość słodzidła
ulubione owoce

przygotowanie:

1. Mleko wlewamy do rondelka. Podgrzewamy je na średnim ogniu. Dodajemy kakao i kawę rozpuszczalną. Dosładzamy według uznania. 
2. Dodajemy nasionka chia i gotujemy chwilę. Po ok. minucie zdejmujemy z gazu i odstawiamy na parę minut pod przykrywką. Przekładamy do naczynia, dodajemy ulubione owoce i syrop. 



10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja tak samo! Bez kawy nie ma dobrego życia ;)

      Usuń
    2. ja robiłem budyń kawowy z chia i tak średnio wyszedł

      Usuń
  2. Mniaam.Zastanawiam się jak zrobić z kawą zwykłą,bo nie używam rozpuszczalnej.
    Poradnik chcę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można chia wrzucić do gorącej zaparzonej kawy, jednak wtedy deser nie ma tak głębokiego smaku. Innych opcji nie sprawdzałam, ale na dniach sprawdzę i dopiszę w przepisie! :)

      Usuń
    2. Wszyscy mają deser z chia - mam i ja! Zrobiłam z zaparzoną kawą - tylko tyle wody, by się zaparzyła i wyszło świetnie. Nic nie dosładzałam, bo napój sojowy z Biedronki i tak jest dośc słodki jak dla mnie, a do tego banany, więc samo wyszło słodkie. Dzięki za przepis! Zdjęcia na - http://lyzkacedzakowa.blogspot.com/2016/05/deser-kawowo-kakaowy-z-chia.html

      Usuń
  3. Mniaam.Zastanawiam się jak zrobić z kawą zwykłą,bo nie używam rozpuszczalnej.
    Poradnik chcę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja zblendowałem....wyszedł niezły budyń :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly