Makron z warzywami i sosem pomidorowym
składniki na 2 duże porcje:
100 g cukinii
1 marchew
1 cebula
1/2 średniego brokuła
1/2 szklanki pomidorów w puszce
1/4 szklanki ketchupu
2,5-3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka oregano lub innych ziół
kilka kropel tabasco
sól
pieprz
ulubiony makaron, u mnie makaron z czarnej soi (do kupienia w sklepie frisco.pl)
olej do smażenia
ew. szczypiorek lub bazylia do podania
przygotowanie:
1. Marchew i cukinie kroimy na 2-4 części, następnie na średniej grubości kawałki. Duże różyczki brokuła kroimy na mniejsze, a cebule kroimy w drobną kostkę.
2. Rozgrzewamy olej na patelni. Marchewkę podsmażamy parę minut na średnim ogniu. Kiedy marchew trochę zmięknie, dodajemy brokuła, cukinię i cebulę. Posypujemy solą, przykrywamy przykrywką i smażymy, aż warzywa zmiękną (ok.10 min). Mieszamy od czasu do czasu.
3. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy pomidory z puszki, ketchup, sos sojowy i oregano. Mieszamy wszystko razem i smażymy kolejne 5 min, aż sos zgęstnieje. Podajemy ze świeżą bazylią lub szczypiorkiem.
*w przepisie możecie użyć innych warzyw np. marchew wymienić na pietruszkę, a brokuła na kalafiora
prosto i szybko, ale przy tym jak smacznie ;)
OdpowiedzUsuńzapraszam do udziału w konkursie! http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html