sobota, 13 czerwca 2015

Maki w kolorze zieleni i pomarańczy

Tydzień bez zjedzenia dużej deski sushi jest tygodniem straconym! U mnie w domu mamy zazwyczaj sushi piątki lub sushi soboty ;) Zazwyczaj na ryż kładę awokado z ogórkiem lub tofu. Wczoraj postanowiłam dodać trochę koloru i zrobiłam sushi z marchewką, czosnkiem i selerem. Wyszło obłędnie pyszne! Sushi będzie jeszcze lepsze jeśli zjecie je z odrobiną sosu sojowego lub wasabi. Czasem zamiast letniego grilla lub ogniska warto zaprosić znajomych na sushi! :)



Maki:

z awokado, ogórkiem, selerem, szczypiorem i wasabi
marchewką, selerem, czosnkiem marynowanym, ogórkiem i szczypiorem

składniki na 2-3 porcje:
1 szklanka ryżu do sushi
sushi nori (ok. 3)
1 awokado
sok z połowy cytryny
1/4 ogórka
ok. 15 ząbków czosnku marynowanych w oleju z ziołami
2 małe marchewki (ok. 12 cm długości)
1 łodyga selera naciowego
1-2 szczypiorki
sól 
pieprz
ewentualnie odrobina sosu wasabi
sushi sos do ryżu lub domowy sos:
2,5 łyżki syropu z agawy
4 łyżki octu ryżowego
szczypta soli

przygotowanie:
1. Ryż wsypujemy na sitko z małymi dziurkami i płuczemy pod zimna wodą. Jeśli nie mamy sitka wrzucamy ryż do miski i zalewamy zimną wodą. Mieszamy i wymieniamy wodę do momentu gdy będzie w miarę przejrzysta. 
2. Ryż przerzucamy do garnka i zalewamy 2 szklankami wody. Przykrywamy przykrywką. Doprowadzamy do wrzenia i zmieszamy ogień. Gotujemy dalej na małym ogniu aż ryż wsiąknie większość wody (ok.7-10 min). Staramy się nie ściągać przykrywki. Można jednak 1-2 razy zamieszać, żeby ryż nie przykleił się do dna garnka. Nie powinno to jednak się stać jeśli będziemy go gotować na małym ogniu. Wyłączamy i zostawiamy ryż w garnku aby wsiąknął pozostałą w garnku wodę. 
3. Przekładamy ryż do miski i wlewamy sos do ryżu. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. 
4. Kiedy ryż stygnie, obieramy awokado. Kroimy w średniej grubości plastry. Wkładamy do miski polewamy sokiem z cytryny posypujemy solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy. 
5. Marchewkę dokładnie myjemy. Kroimy w cienkie paski. Tą samą czynność powtarzamy z selerem i ogórkiem. Szczypior kroimy na długie kawałki. Czosnek odcedzamy z oleju i kroimy go na plasterki. 
5. Na nori kładziemy ryż. Następnie na środku układamy awokado, ogórka i szczypior. Ewentualnie polewamy sosem wasabi (jeśli sos jest bardzo gęsty rozrabiamy go z odrobiną wody). Bierzemy końce nori i składamy do siebie, zostawiając małą krawędź z brzegu. Dociskamy i zaczynamy zwijać. Im ciaśniej zwiniemy tym łatwiej będzie nam kroić i sushi nie będzie się rozpadło przy braniu pałeczką.  Tą samą czynność powtarzamy z pomarańczowym sushi. Kiedy powstanie nam zwarty rulonik, formujemy go za pomocą maty, delikatnie go dociskając.
6. Przed krojeniem nóż (najlepiej tasak, jeśli nie posiadamy takiego w domu cienki, ostry nóż też powinien się sprawdzić) moczymy w zimnej wodzie. Kroimy na krótkie lub dłuższe maki jak kto woli :) Przed krojeniem każdej rolki czyścimy nóż i moczymy w zimnej wodzie, dzięki temu będzie nam łatwiej kroić. 

*podajemy z sosem sojowym, wasabi lub sosem słodko-kwaśnym (jeśli ktoś kocha ketchup może spróbować zjeść z ketchupem) 
*idealne dodatki: sałatka z ogórka, czosnku, szczypioru i sezamu (możemy wykorzystać ''resztki'' ogórka, które zostały nam po robieniu sushi), sałatka z wodorostów



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly