O
faszerowanych warzywach można by było napisać kilka książek.
Jednak ja ograniczę się do trzech najważniejszych
rzeczy, które
musicie wiedzieć o faszerowanych warzywach:
1.
są banalnie proste do wykonania
2.
zawsze dobrze smakują
3.
im prościej tym lepiej!
Kiedy
babcia przywiozła mi z działki cukinie, od razu wiedziałam, że je
nafaszeruje. Postawiłam na pachnące pomidory, oliwki i tofu. Trzy
składniki w zupełności wystarczą, aby
wyczarować aromatyczne danie, które zachwyci każdego
warzywnego niejadka ;)
Cukinia faszerowana warzywami i tofu
składniki:2 duże cukinie
5 pachnących pomidorów
2 cebule
ok. 20 zielonych oliwek
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
2 duże szczypty majeranku
2 duże szczypty oregano
szczypta pieprzu cayenne
2 łyżeczki curry
kostka tofu (180 g)
2,5 łyżeczki przyprawy do mięs
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka curry
sól
pieprz
pestki dyni
przygotowanie:
1. Piekarnik
rozgrzewamy do 190 stopni. Cukinie i pomidory dokładnie myjemy.
Cukinie przekrajamy na pół i delikatnie wydrążamy łyżką
środek. Wnętrzności cukinii przekładamy do miski. Pomidory kroimy
na małe kawałki i dorzucamy do wnętrzności cukinii.
Cebule kroimy w małą kostkę. Oliwki kroimy na pół i wraz z
cebulą umieszczamy w misce. Tofu przekrajamy
wzdłuż
na pół,
a następnie
kroimy w kostkę. Obtaczamy je w przyprawie do mięs, curry i sosie
sojowym. Doprawiamy solą i pieprzem.
2. Na
patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę i oliwki smażymy na patelni.
Kiedy cebula się zeszkli, ściągamy
ją z ognia. Następnie kilka minut (3-5 min) smażymy tofu. Kiedy
się zarumieni, ściągamy
je z ognia. Następnie przygotowujemy sos. Pomidory* wraz z cukinią
podsmażamy na patelni. Kiedy pomidory zmiękną i zaczną się
rozpadać blendujemy je na sos. Patelnię przykrywamy siatką i
odparowujemy nadmiar wody. Kiedy sos stanie się gęsty, dorzucamy
cebulę, oliwki i tofu. Następnie doprawiamy.
3.
Cukinie delikatnie smarujemy olejem, wypełniamy farszem i posypujemy
pestkami dyni. Pieczemy 30-40 min w 190 stopniach.
*pomidory przed smażeniem można sparzyć żeby pozbyć się skórek.
zdecydowanie - proste, smaczne i szybkie! akurat cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw w postaci faszerowanej, w takim wydaniu uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńPychota
OdpowiedzUsuń