sobota, 19 września 2015

Cukinia faszerowana warzywami i tofu

O faszerowanych warzywach można by było napisać kilka książek. Jednak ja ograniczę się do trzech najważniejszych rzeczy, które musicie wiedzieć o faszerowanych warzywach:
1. są banalnie proste do wykonania
2. zawsze dobrze smakują
3. im prościej tym lepiej!
Kiedy babcia przywiozła mi z działki cukinie, od razu wiedziałam, że je nafaszeruje. Postawiłam na pachnące pomidory, oliwki i tofu. Trzy składniki w zupełności wystarczą, aby wyczarować aromatyczne danie, które zachwyci każdego warzywnego niejadka ;)

Cukinia faszerowana warzywami i tofu
składniki:
2 duże cukinie
5 pachnących pomidorów
2 cebule
ok. 20 zielonych oliwek
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
2 duże szczypty majeranku 
2 duże szczypty oregano
szczypta pieprzu cayenne 
2 łyżeczki curry

kostka tofu (180 g)

2,5 łyżeczki przyprawy do mięs 
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka curry

sól
pieprz
pestki dyni



przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Cukinie i pomidory dokładnie myjemy. Cukinie przekrajamy na pół i delikatnie wydrążamy łyżką środek. Wnętrzności cukinii przekładamy do miski. Pomidory kroimy na małe kawałki i dorzucamy do wnętrzności cukinii. Cebule kroimy w małą kostkę. Oliwki kroimy na pół i wraz z cebulą umieszczamy w misce. Tofu przekrajamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w kostkę. Obtaczamy je w przyprawie do mięs, curry i sosie sojowym. Doprawiamy solą i pieprzem.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę i oliwki smażymy na patelni. Kiedy cebula się zeszkli, ściągamy ją z ognia. Następnie kilka minut (3-5 min) smażymy tofu. Kiedy się zarumieni, ściągamy je z ognia. Następnie przygotowujemy sos. Pomidory* wraz z cukinią podsmażamy na patelni. Kiedy pomidory zmiękną i zaczną się rozpadać blendujemy je na sos. Patelnię przykrywamy siatką i odparowujemy nadmiar wody. Kiedy sos stanie się gęsty, dorzucamy cebulę, oliwki i tofu. Następnie doprawiamy.
3. Cukinie delikatnie smarujemy olejem, wypełniamy farszem i posypujemy pestkami dyni. Pieczemy 30-40 min w 190 stopniach.



*pomidory przed smażeniem można sparzyć żeby pozbyć się skórek. 





2 komentarze:

  1. zdecydowanie - proste, smaczne i szybkie! akurat cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw w postaci faszerowanej, w takim wydaniu uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly