Mimo że, na dworze leżą szczątki śniegu (gdzie ja mieszkam...) wiosna powoli zaczyna się objawiać w postaci przebiśniegów, bazi i krokusów. Delikatny, lekko słodki krem z kalarepy jest idealnym, zielonym sposobem na dobre rozpoczęcie wiosny :)
Krem z kalarepy
na bulionie warzywnym
400 ml wody
200 ml bulionu (przepis)
3 kalarepy
3 ząbki czosnku
2 szczypty liści lubczyku
płaska łyżeczka kurkumy
sól
pieprz
na czubku noża chilli
1/4 łyżeczki cynamonu (bardzo mała ilość!!)
przygotowanie:
1. Kalarepki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze części. Czosnek obieramy.
2. Wlewamy do garnka 400 ml wody i 200 ml bulionu. Kalarepki i czosnek gotujemy razem przez ok. 10 min, aż kalarepa trochę zmięknie.
3. Następnie dokładnie blendujemy i doprawiamy kurkumą, cynamonem, chilli, lubczykiem, solą i pieprzem. Gotujemy ok. 10 min mieszając. Można zupę jeszcze kilka razy zblendować.
4. Podawać z kiełkami i podprażonymi nasionami słonecznika :)
świetny krem!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo! :)
Usuń