piątek, 7 sierpnia 2015

Stir fry z makaronem z tapioki, tofu, warzywami i sekretnym składnikiem

Ulubiony obiad? Taki który robi się szybko, zawiera w sobie makaron, tofu i warzywa. Wszystko to można połączyć w aromatyczne danie, podsmażając całość w woku lub głębokiej patelni. Takie szybko podsmażane danie Chińczycy nazwali chǎo (stir fry). Wszystkie składniki podsmaża się w rozgrzanym woku na małej ilości oleju, dzięki temu warzywa zachowują swój kolor i smak. 

Zapraszam wszystkich bezglutenowców do aktywnego śledzenia bloga. Przez najbliższe dwa/trzy miesiące na blogu będą pojawiać się tylko i wyłącznie przepisy na bezglutenowe dania. Mam nadzieje, że wytrwam! (moja miłość do glutenu jest zbyt wielka...) Trzymajcie więc kciuki ;)
Jeśli macie jakieś rady co do bezglutenowego życia na weganie śmiało zostawiajcie je w komentarzach (również na instagramie) lub wysyłajcie je na mejla (wegetalerze@gmail.com) lub w wiadomości na facebooku :) Wszystkie pomysły/ przepisy na bezglutenowe dania również mile widziane!



 Stir fry z makaronem z tapioki, tofu, warzywami i sekretnym składnikiem 

składniki:
1 duża marchew
1 średnia papryka
1 średnia cebula
pęczek szczypioru
12-15 liczi w syropie*
kilka szczypt czosnku w płatkach
1,5 łyżeczki imbiru mielonego
szczypta słodkiej papryki
szczypta chili
1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków
sól 
pieprz
8 łyżek syropu z liczi*
2 łyżki sosu sojowy tamari
olej do smażenia

200 g tofu
4 łyżki sosu sojowego tamari
3 łyżki syropu z liczi
pół łyżeczki imbiru mielonego

ok. 110 g makaronu z tapioki (u mnie makaron z tapioki z zieloną herbatą. możecie użyć innego makaronu bezglutenowego np. ryżowego)

przygotowanie:
1. Przygotowujemy wszystkie składniki i przyprawy. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Marchew obieramy i kroimy w cienkie słupki. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i również kroimy w słupki. Szczypior niedbale siekamy. Liczi i tofu odsączamy i kroimy na małe kawałki. Do tofu dodajemy sos sojowy, syrop z liczi i pół łyżeczki imbiru. Wszystko razem mieszamy. Makaron wkładamy do miski i zalewamy gorącą wodą. Dodajemy trochę soli, przykrywamy talerzem i odstawiamy na kilkanaście minut.
2. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulkę i płatki czosnku. Kiedy cebulka się zeszkli, dodajemy pozostałe składniki (paprykę, marchew i liczi). Przykrywamy patelnie i podsmażamy na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy tofu, posiekany szczypior i makaron, a następnie syrop z liczi, sos sojowy i przyprawy. Wszystko podsmażamy razem ok. 2-3 minut.
3. Pod koniec smażenia ewentualnie doprawiamy. Podajemy z posiekanym szczypiorem, czarnym i białym sezamem.

*zazwyczaj do kupienia w puszce. w tym przepisie z puszki wykorzystujemy liczi i syrop, w którym pływa ;)
*marchewkę przed smażeniem możecie podgotować, dzięki temu będziecie mieć pewność, że na pewno będzie miękka.





1 komentarz:

Printfriendly