Chlebek
bananowy to najpyszniejszy towarzysz śniadań. Idealnie łączy się
z masłem orzechowym i kawą. Uwielbiam w niedziele wstać rano i
upiec chlebek bananowy. Cały dom wypełnia się słodkim zapachem
bananów i dzień od razu wydaje się jakiś milszy :)
Perfekcyjny chlebek każdy może upiec. Tutaj nic nie może
się nie udać. Wszystkie składniki łączymy w dużej misce,
wylewamy do formy, dekorujemy bananami, pieczemy i zajadamy,
delektując się pięknym porankiem.
Bezglutenowy chlebek bananowy
składniki:
3 dojrzałe banany
1 szklanka mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/3 szklanki oleju z orzechów włoskich lub innego ulubionego
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mleka roślinnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
2. Banany wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem* na gładką papkę. Dolewamy mleka roślinnego. Olej mieszamy z cukrem.
3. Do drugiej miski wsypujemy mąki, sól i proszek do pieczenia. Do składników suchych dorzucamy mokre. Mieszamy energicznie łyżką, aż składniki się połączą.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika na 60 min.
5. 10-15 min przed końcem pieczenia wyciągamy chlebek z piekarnika i przekręcamy go na drugą stronę. Zajadamy z masłem orzechowym, konfiturą lub czekoladowym kremem.
*do ciasta możemy dorzucić orzechy, jagody goi, rodzynki, czekoladę itd.
*zamiast widelca możemy użyć blendera
Wiele słyszałam o bananowym chlebku, jednak nigdy nie miałam okazji go skosztować, czy przygotować. Muszę się w końcu zebrać i przyrządzić to cudeńko. WYGLĄDA PYSZNIE!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://healthy-dreams.blogspot.com/
To najwyższa pora go przygotować! Robi się go błyskawicznie i tak samo błyskawicznie się go zjada ;) dziękuje bardzo za miłe słowa <3 życzę powodzenia w kuchni!
Usuńrewelacyjny chlebek! troche, jak ciacho :)
OdpowiedzUsuńNie ważne chlebek czy ciasto! Ważne, że jest słodkie i pyszne ;)
Usuńchlebek bananowy zawsze i wszędzie, uwielbiam go!! :)
OdpowiedzUsuńJa też go uwielbiam! :)
Usuń