niedziela, 9 sierpnia 2015

Bezglutenowy chlebek bananowy


Chlebek bananowy to najpyszniejszy towarzysz śniadań. Idealnie łączy się z masłem orzechowym i kawą. Uwielbiam w niedziele wstać rano i upiec chlebek bananowy. Cały dom wypełnia się słodkim zapachem bananów i dzień od razu wydaje się jakiś milszy :) 
Perfekcyjny chlebek każdy może upiec. Tutaj nic nie może się nie udać. Wszystkie składniki łączymy w dużej misce, wylewamy do formy, dekorujemy bananami, pieczemy i zajadamy, delektując się pięknym porankiem.


Bezglutenowy chlebek bananowy
składniki:
3 dojrzałe banany
1 szklanka mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej 
1/3 szklanki oleju z orzechów włoskich lub innego ulubionego
1/3 szklanki cukru 
1/3 szklanki mleka roślinnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
szczypta soli

przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 
2. Banany wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem* na gładką papkę. Dolewamy mleka roślinnego. Olej mieszamy z cukrem.
3. Do drugiej miski wsypujemy mąki, sól i proszek do pieczenia. Do składników suchych dorzucamy mokre. Mieszamy energicznie łyżką, aż składniki się połączą. 
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika na 60 min. 
5. 10-15 min przed końcem pieczenia wyciągamy chlebek z piekarnika i przekręcamy go na drugą stronę. Zajadamy z masłem orzechowym, konfiturą lub czekoladowym kremem. 

*do ciasta możemy dorzucić orzechy, jagody goi, rodzynki, czekoladę itd.
*zamiast widelca możemy użyć blendera






6 komentarzy:

  1. Wiele słyszałam o bananowym chlebku, jednak nigdy nie miałam okazji go skosztować, czy przygotować. Muszę się w końcu zebrać i przyrządzić to cudeńko. WYGLĄDA PYSZNIE!
    Pozdrawiam,
    http://healthy-dreams.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To najwyższa pora go przygotować! Robi się go błyskawicznie i tak samo błyskawicznie się go zjada ;) dziękuje bardzo za miłe słowa <3 życzę powodzenia w kuchni!

      Usuń
  2. rewelacyjny chlebek! troche, jak ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ważne chlebek czy ciasto! Ważne, że jest słodkie i pyszne ;)

      Usuń
  3. chlebek bananowy zawsze i wszędzie, uwielbiam go!! :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly