czwartek, 26 stycznia 2017

Faszerowane ziemniaki

Czy są tu fani ziemniaków, kartofli czy pyrek? Jeśli tak to znaleźliście coś lepszego niż babka ziemniaczana czy proste ziemniaczki pieczone solo. A jeśli za ziemniaki (o zgrozo!) nie przepadacie to gwarantuje Wam, że po nafaszerowaniu ich, na pewno je pokochacie! Ziemniaki to mój comfort food, a te faszerowane szczególnie skradły moje serce. Radze Wam przygotować podwójną porcje, bo ziemniaki (jak i sam farsz) znikają błyskawicznie! 


Faszerowane ziemniaki

składniki:
1 kostka tofu wędzonego
6 ziemniaków
1/2 dużej cebuli 
4 łyżki płatków drożdżowych 
5 łyżek niesłodzonego mleka roślinnego 
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 
olej
sól
pieprz
ewentualnie wegańska śmietanka lub mleko kokosowe 

przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 5 ziemniaków kroimy na pół, a następnie ostrożnie wydrążamy łyżką środki, które przekładamy do miski. Do wydrążonych środków dorzucamy ziemniaka pokrojonego na kawałki (potem je ugotujemy i dodamy do farszu!). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wydrążone ziemniaki układamy na blaszce i smarujemy delikatnie olejem. Pieczemy 20-30 min aż będą miękkie. 
2. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, a na patelni rozgrzewamy olej. Cebule kroimy w kostkę i smażymy na średnim ogniu. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy do niej rozdrobnione w dłoniach tofu. Podsmażamy chwilę razem. 
3. Kiedy ziemniaki się ugotują tłuczemy je i dodajemy do tofu i cebuli. Doprawiamy płatkami drożdżowymi, solą i sporą ilością pieprzu. 
4. Upieczone ziemniaki wyciągamy z piekarnika i faszerujemy. W kubeczku mieszamy mleko z czosnkiem granulowanym i polewamy ziemniaki po wierzchu. Wsuwamy do piekarnika na kolejne 10 min. Zajadamy z roślinną śmietanką.

Wpis został napisany we współpracy z portalem KobiecePorady.pl <3


7 komentarzy:

  1. ja ja ja , ziemniaki to i moje comfort food ZDECYDOWANIE, zapisuję będę próbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziemniaki rządzą! :D Koniecznie daj znać jak smakowało!

      Usuń
  2. Piękny przepis - wszystko co najlepsze - karrrrtofle, tofu, płatki drożdżowe, czoch. Akurat mameko-pyry, zaraz będę drążyć. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, vegan person ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly