sobota, 11 lutego 2017

Tofurniczek z masłem orzechowym

Przepisem na tofurnik rozpoczynamy przygotowania do Walentynek i Tłustego Czwartku! Walentynki to takie cukierkowe święto, wszyscy kupują serduszkowe kartki, skarpetki w serduszka, misie z serduszkami, czekoladki w kształcie serduszek... 14 lutego wszystko zamienia się w jedno wielkie serduszko. Zapewne tego dnia myślicie intensywniej o drugiej osobie, a nie o sobie. Jednak ja przychodzę do Was z malutką prośbą- tego dnia pomyślcie też o sobie! Przygotujcie sobie mini tofurnik, który z radością zjecie sami. Jeśli chcecie, zapalcie sobie waniliowe świeczki i zaparzcie dobrą kawę lub weźcie relaksująca kąpiel i zjedzcie w wannie. W święto miłości warto pamiętać, że kochanie i zaakceptowanie siebie jest najważniejsze. Jeśli boicie się, że ktoś zarzuci Wam egoizm, pogońcie tą osobę bardzo daleko! Zatrzymajcie się tego dnia i wraz z tofurnikiem celebrujcie Siebie. Tak, Siebie! Celebrujcie i kochajcie! Możecie nawet stanąć przed lustrem, mocno się przytulić i wyznać sobie miłość. To niezwykle ważne i często o tym zapominamy. W Walentynki podzielcie się też miłością z innymi. Orzechowej radości spokojnie starczy na 4 spore porcje! <3 


Tofurniczek z masłem orzechowym

składniki na mały tofurniczek:

masa:
1 kostka tofu naturalnego
5 łyżek mleka roślinnego
3 łyżki masła orzechowego
2 łyżki żelfixu
2 płaskie łyżki cukru

spód:
2 garstki płatków migdałowych
1 łyżka masła orzechowego

do ozdoby:
pół tabliczki gorzej czekolady
truskawki
karmelizowane migdały (1 garstka płatków migdałowych i ½ łyżeczki cukru)

przygotowanie:
1. Na suchej patelni prażymy migdały. Uważamy, żeby ich nie przypalić. Powinny być lekko zarumienione. Następnie mieszamy je z masłem orzechowym. Foremkę wykładamy folią i wykładamy spód.
2. W misce blendujemy na gładką masę tofu, mleko, cukier i masło orzechowe. Następnie na dno garnka wlewamy trochę wody i podgrzewamy masę. Kiedy masa będzie ciepła dodajemy żelifix i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy na spód. Wkładamy do lodówki do stężenia (ok. 30-40 min).
3. W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Truskawki kroimy na ćwiartki, a migdały prażymy na suchej patelni z dodatkiem cukru.
4. Ciasto wyciągamy z lodówki, polewamy czekoladą i układamy na nim resztę dodatków.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly