Burgery buraczane z quinoa i jaglanej z krążkami cebulowymi
bułki
2 buraki
olej do pieczenia
1 awokado
3 ząbki czosnku
1 cebula
1/2 szklanki quinoa (do kupienia w sklepie frisco.pl)
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki wody
2,5 łyżki mąki
pół łyżki tabasco lub w ostrzejszej wersji 1 łyżka
2-3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka curry
1-2 szczypty oregano
sól
pieprz
dodatki:
papryka
ostry ogórek konserwowy
sałata
cebula
ogórek świeży
tofu smażone w sosie sojowym
pieczarki smażone w sosie sojowym i curry lub pieczone w sosie bbq
ulubiony sos: ketchup, sos bbq itp.
krążki cebulowe:
1 cebula
woda
mąka ryżowa (do kupienia w sklepie frisco.pl)
przygotowanie:
1.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Buraki dokładnie szorujemy lub
obieramy. Kroimy na średniej grubości plastry i układamy na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy je olejem i
posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy je ok. 30-40 min, aż będą
miękkie.
2.
Quinoa przepłukujemy gorącą wodą. Gotujemy ją razem z kaszą
jaglaną, aż kasze wsiąkną wodę. Od czasu do czasu mieszamy. W
międzyczasie awokado i czosnek blendujemy.
3.
Kiedy buraki się upieką blendujemy je na gładko i dodajemy do
awokado i czosnku. Następnie dodajemy kasze i parę razy całość
blendujemy (nie zależy nam na gładkiej papce!).
4.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Do masy dodajemy cebulę
pokrojoną w małą kostkę, mąkę, sos sojowy, tabasco i przyprawy.
Doprawiamy solą i pieprzem i wszystko mieszamy. Z masy formujemy
kotleciki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia. Kotlety pieczemy ok. 40 min. Po ok. 20 min przekręcamy je
na drugą stroną.
5.
Pod koniec pieczenia kotletów, zabieramy się za przygotowanie
krążków cebulowych. Cebule kroimy w krążki i wrzucamy do miski z
wodą. Na talerz wysypujemy mąkę, a olej na patelni rozgrzewamy.
Krążki smażymy na gorącej patelni na średnim ogniu, aż się
lekko zarumienią.
6.
Przygotowujemy nasze ulubione dodatki i tworzymy naszego pysznego
burgera, którego zajadamy w towarzystwie krążków cebulowych i
soku z pomarańczy.
Domowy burger to jest to!
OdpowiedzUsuńBurgery to moja słabość.. Smacznie ;D
OdpowiedzUsuńaaaa ale fajne te burgery, ale wielkie, chyba, żeby takiego ugryź to trzeba wiedzieć jak :D
OdpowiedzUsuń