sobota, 23 kwietnia 2016

Burgery buraczane z quinoa i jaglanej z krążkami cebulowymi

Jak przekonać każdego, że kuchnia roślinna jest super? Przygotować mu super wypasionego burgera! Wegańskie burgery za każdym razem zaskakują nie tylko składem kotleta, ale też dodatkami do burgera. Na blogu znajdziecie przepisy na burgera z seitanu i burgera z batatów i żółtej soczewicy. Ostatnio zasmakowałam w burgerze batatowo-jaglanym z hummusem paprykowym i sosem bbq i dodatkiem smażonego tofu lub pieczarek w sosie sojowym. Taki dodatek świetnie podkręca smak burgera. No i oczywiście burak! Jeśli bym mogła, wpakowałabym go wszędzie... Buraka darzę miłością bezgraniczną od dawna. Świetnie komponuje się z wege burgerami nie tylko jako pieczony dodatek w plastrach, ale też jako jeden ze składników kotleta. Porządnego wege burgera dobrze je się w pojedynkę, jednak czasem czujemy niedosyt i mamy ochotę sięgnąć po jakieś frytki. Jednak ileż można jeść frytasy! Czasem fajniej przygotować krążki cebulowe i zajadać z burgerem. Są słodko-słone, bardzo chrupiące i mięciutkie w środku. Aby lepiej i milej lepiło Wam się burgery, puśćcie sobie burgerową piosenkę ;)



Burgery buraczane z quinoa i jaglanej z krążkami cebulowymi

składniki w zależności od wielkości na 6-10 burgerów:

bułki

2 buraki
olej do pieczenia

1 awokado
3 ząbki czosnku
1 cebula

1/2 szklanki quinoa (do kupienia w sklepie frisco.pl
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki wody

2,5 łyżki mąki
pół łyżki tabasco lub w ostrzejszej wersji 1 łyżka
2-3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka curry
1-2 szczypty oregano

sól
pieprz

dodatki:
papryka
ostry ogórek konserwowy
sałata
cebula
ogórek świeży
tofu smażone w sosie sojowym
pieczarki smażone w sosie sojowym i curry lub pieczone w sosie bbq
ulubiony sos: ketchup, sos bbq itp.

krążki cebulowe:
1 cebula
woda
mąka ryżowa (do kupienia w sklepie frisco.pl

przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Buraki dokładnie szorujemy lub obieramy. Kroimy na średniej grubości plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy je olejem i posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy je ok. 30-40 min, aż będą miękkie. 
2. Quinoa przepłukujemy gorącą wodą. Gotujemy ją razem z kaszą jaglaną, aż kasze wsiąkną wodę. Od czasu do czasu mieszamy. W międzyczasie awokado i czosnek blendujemy.
3. Kiedy buraki się upieką blendujemy je na gładko i dodajemy do awokado i czosnku. Następnie dodajemy kasze i parę razy całość blendujemy (nie zależy nam na gładkiej papce!). 
4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Do masy dodajemy cebulę pokrojoną w małą kostkę, mąkę, sos sojowy, tabasco i przyprawy. Doprawiamy solą i pieprzem i wszystko mieszamy. Z masy formujemy kotleciki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kotlety pieczemy ok. 40 min. Po ok. 20 min przekręcamy je na drugą stroną.
5. Pod koniec pieczenia kotletów, zabieramy się za przygotowanie krążków cebulowych. Cebule kroimy w krążki i wrzucamy do miski z wodą. Na talerz wysypujemy mąkę, a olej na patelni rozgrzewamy. Krążki smażymy na gorącej patelni na średnim ogniu, aż się lekko zarumienią. 
6. Przygotowujemy nasze ulubione dodatki i tworzymy naszego pysznego burgera, którego zajadamy w towarzystwie krążków cebulowych i soku z pomarańczy.




3 komentarze:

  1. Burgery to moja słabość.. Smacznie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. aaaa ale fajne te burgery, ale wielkie, chyba, żeby takiego ugryź to trzeba wiedzieć jak :D

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly