poniedziałek, 6 lipca 2015

Pieczarki pieczone w sosie BBQ

Lato. Wszędzie panują upały, a u mnie? Pada! A tak szczerze mówiąc, wole deszcz niż mordercze słońce. Przez moją tygodniową nieobecność zdążyłam zasnąć na plaży i lekko się przyrumienić... Na szczęście już po wszystkim i podniesienie ręki nie kończy się godzinnymi jękami ;) Idealnym lekiem na poparzenia słoneczne lub brak poparzeń (ogółem na wszystko) jest sos BBQ! A co do tego? Pieczarki! Jeśli nie doceniacie pieczarek, ten przepis na pewno zmieni wasze nastawienie do tych białych kapelusików :)


ps. poszukuje wegańskich restauracji (lub z wege opcjami) na Łotwie i ewentualnie w Kownie! planowana trasa jest taka Kowno-Dyneburg-Ryga-Kemeri. Jeśli coś wiecie i polecacie, to podzielcie się swoją wiedzą! z góry dziękuje <3



Pieczarki pieczone w sosie BBQ

składniki:
ok. 25 pieczarek
6-8 łyżek sosu BBQ (dla mnie niezawodny i najlepszy jest sos barbecue na bazie whisky Jack Daniel's)
1 1/4 łyżeczki syropu z agawy
kilka kropel tabasco 
2 szczypty estragonu
ewentualnie sól i pieprz do smaku

przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczarki myjemy i kroimy na pół. Przygotowujemy marynatę. Sos BBQ, syrop z agawy, tabasco i estragon mieszamy w jednej misce. Wrzucamy pieczarki i oblewamy je pysznym sosem.
2. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Polewamy resztkami sosu. Pieczemy 25-30 min. Zjadamy same, z burgerami lub jako dodatek do innych dań.

*korzystając ze słońca i sezonu na grilla pieczarki możecie wrzucić na ruszt. Dzięki temu nabiorą pysznego dymnego aromatu, a wy nie będziecie gotować się w kuchni przy nagrzanym piekarniku :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly