sobota, 14 marca 2015

Bulion warzywny

Bulion pełen warzyw z dodatkiem lubczyku, liści laurowych, ziela angielskiego, owoców jałowca to idealna baza do zup czy kremów :) 



Bulion warzywny

składniki:
pół selera
kilka liści pora
2 marchwie
2 cebule
5 ząbków czosnku
1,5 łyżki sosu sojowego
500 ml wody
2 szczypty liści lubczyku
szczypta korzenia z lubczyku
2 listki laurowe
2 owoce jałowca
pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
sól
pieprz
olej bądź delikatna oliwa do smażenia

przygotowanie:

1. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy, a czosnek przepuszczamy przez praskę. 
2. Podsmażamy cebulkę na średnim ogniu, kiedy się zeszkli wrzucamy czosnek. Potem pokrojoną marchew, pora i selera. Smażymy przez kilka minut mieszając.
3. Do garnka wlewamy wodę i sos sojowy. Warzywa przerzucamy do garnka i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 25-30 min. Kiedy bulion zacznie się gotować zmniejszymy ogień i doprawiamy lubczykiem, listkami laurowymi, owocami jałowca, zielem angielskim, solą i pieprzem. Na koniec przecedzamy przez sitko.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly