''Nie
wygląda to ładnie, ale za to pięknie pachnie! Dasz spróbować?
(po chwili) To jest przepyszne! Ocet balsamiczny podkreśla smak
wszystkiego. Zostało coś dla mnie w kuchni?''- wypowiedź mojej
mamy po spróbowaniu bakłażanowego spaghetti.
Bakłażana
miałam zjeść na piątkowym pikniku, jednak jako roztargniona
osoba, zabrałam wszystko oprócz: soli, pieprzu, majeranku, książki
i zapałek. Na rower oczywiście zapakowałam drewno, łopatkę, duży
ruszt,
aparat i masę innych rzeczy(tak,
to wszystko da się zapakować na jeden rower. Przypomina mi się tu
moja wyprawa na inny piknik z ananasem na bagażniku, ale o tym może
kiedy indziej..).
Po wykopaniu dołka
na ''grill'' i umieszczenia
w nim
drewna zorientowałam się, ilu ważnych rzeczy nie zabrałam.
Ostatecznie
musiałam się zadowolić sałatkę
z rukoli, suszonych pomidorów i oliwek. Na pocieszenie zrobiłam
kilka ładnych zdjęć lasu, kilka zdjęć uwieczniających
(nie)udany
piknik oraz kilka głupich zdjęć mojej twarzy.
Na bakłażana musiałam niestety trochę poczekać, ale było warto!
(a piknik powtórzę za tydzień i mam nadzieję, że niczego nie
zapomnę..)
Bakłażanowe niteczki z suszonymi pomidorami i oliwkami
w sosie z octu balsamicznego i oliwy z oliwek z świeżą bazylią
składniki na jedną porcje lub dwie małe:
1 bakłażan
4 łyżki oliwy cytrynowej
2 szczypty majeranku
2 szczypty czosnku niedźwiedziego
5 ząbków czosnku
5 suszonych pomidorów w oleju
5 dużych oliwek
1 duża garść rukoli
4 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
12-15 listków bazylii (czyt. dużo)
sól
pieprz
przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bakłażana kroimy na cztery części, następnie w średniej grubości plastry, potem w cienkie paseczki/niteczki (jeśli ktoś ma inny sposób krojenia bakłażana na cienkie plastry, zastosować swój indywidualny sposób krojenia!). Od czosnku odkrajany twardszą część (tzw. piętkę), ale nie obieramy go! 2.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy bakłażana, polewamy oliwą cytrynową, posypujemy majerankiem i czosnkiem niedźwiedzim oraz solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie i rozkładamy na blaszce. Po bokach układamy czosnek. Pieczemy 18-20 min (po 10 minutach, dobrze jest przemieszać bakłażanowe niteczki).
3. W międzyczasie, odsączamy pomidory i kroimy je w cienkie paseczki. Oliwki również kroimy w paseczki. Wybieramy większe listki bazylii i kroimy (delikatnie i szybko) na mniejsze części.
4. Na powoli rozgrzewającą się patelnie wlewamy ocet balsamiczny wraz z oliwą i sokiem z cytryny, dodajemy pokrojone pomidory i bazylie. Mieszamy do czasu aż zawartość patelni będzie się smażyć (ok. 1-2 min). Przelewamy do dużej miski i odstawiamy.
5. Kiedy bakłażanowe niteczki i czosnek upieką się, czosnek obieramy kroimy na cztery części i wrzucamy do miski z octem i pomidorami. Bakłażana, oliwki i rukolę również wrzucamy do miski. Mieszamy dokładnie i przekładamy na talerze. Podajemy z pięknie pachnącymi listkami bazylii.
*aby pozbyć się goryczki bakłażana, przed przygotowaniem (ok. 15-30 min przed) pokrój go i posól
i zdjęcia z pikniku :)
skromna rukola z suszonymi pomidorami i oliwkami z octem balsamicznym i oliwą cytrynową
z serii: nic nie widzę, ale robię zdjęcie
mam piękny rower (ma ponad 8-9 lat) więc się chwalę :)
(szkoda, że nie zrobiłam zdjęcia mojego ''dzwonka''. musicie uwierzyć mi na słowo, że to najpiękniejszy krokodyl w kapeluszu jakiego wiedzieliście!)
jak dla mnie bardzo apetycznie to wygląda - stęskniłam się za smakiem bakłażanów z Turcji, a to danie mi o nich przypomina, także z przyjemnością zapisuję przepis i zrobię niebawem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Bardzo mi miło, dziękuje :) Życzę powodzenia w kuchni i niecierpliwie czekam na relacje z gotowania!! Mam nadzieje, że wszystko wyjdzie, a bakłażanowe niteczki podbiją Twoje serce ;) Pozdrawiam cieplutko!
UsuńSmaczne jedzonko :)
OdpowiedzUsuń(jak miło czytać takie śliczne komentarze z ''rana'' c:) Dziękuje bardzo! :)
UsuńO jaka pychota, nie jestem wegetarianką, ale taki obiadek to bym wciągnęła.
OdpowiedzUsuńBardzo miło mi to słyszeć!! :)
Usuń