sobota, 14 marca 2015

Placki ziemniaczane w dwóch kolorach

Najlepsze placki ziemniaczane od zawsze robiła moja babcia. Dzięki niej poznałam tajemne ziemniaczane receptury. Ziemniaki uwielbiam pod każdą postacią, więc stopniowo zaczęłam modyfikować babcine przepisy. Dziś dwa przepisy na moje najulubieńsze zielone i pomarańczowe placki ziemniaczane.




Placki ziemniaczane szpinakowe

składniki:

3 duże ziemniaki
3 łyżki mąki z ciecierzycy(można zastąpić zwykłą mąką)
pół łyżki skrobi ziemniaczanej
więcej niż 1 szklanka szpinaku mrożonego
1 duża cebula
sól
pieprz
papryka ostra


przygotowanie:
1. Rozmrażamy szpinak lub siekamy świeży. Gotujemy na parze przez kilka minut, aż szpinak się rozmrozi.
2. Ziemniaki odbieramy, myjemy i tarkujemy na dużych oczkach, a najmniejszego ziemniaka lub polówkę dużego tarkujemy na małych. Wrzucamy do szpinaku.
3. Cebulkę kroimy w kosteczkę i wrzucamy do miski.
4. Dodajemy pól łyżki skrobi ziemniaczanej, szczyptę do dwóch papryki ostrej, odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy wszystko dokładnie.
5. Nagrzewamy olej na patelni i smażymy placki po kilka minut z obu stron na średnim ogniu.
6. W międzyczasie robimy pastę z suszonych pomidorów. Te w oleju odsączamy, te zwykle zalewamy 2-3 łyżkami gorącej wody i blendujemy.




Placki ziemniaczane marchewkowe

składniki:
6 średnich ziemniaków (370 g starkowanych)
3 średnie marchwie (200 g marchwi starkowanej)
3 łyżki mąki
płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej 
szczypta chilli
olej do smażenia

przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy i myjemy. Tarkujemy na małych oczkach, potem wyciskamy z nich nadmiar wody i przekładamy do dużej miski.
2. Marchewkę  obieramy i myjemy. Tarkujemy na dużych oczkach. Dorzucamy do starkowanych ziemniaków. 
3. Do ziemniaków i marchewki dodajemy 3 łyżki mąki i płaską łyżkę skrobi ziemniaczanej. Mieszamy i doprawiamy pieprzem, solą i szczyptą gałki muszkatołowej i chilli.
4. Smażymy na średnim ogniu przez parę minut z obu stron. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly