Placki ziemniaczane szpinakowe
składniki:
3 duże ziemniaki
3 łyżki mąki z ciecierzycy(można zastąpić zwykłą mąką)
pół łyżki skrobi ziemniaczanej
więcej niż 1 szklanka szpinaku mrożonego
1 duża cebula
sól
pieprz
papryka ostra
3 łyżki mąki z ciecierzycy(można zastąpić zwykłą mąką)
pół łyżki skrobi ziemniaczanej
więcej niż 1 szklanka szpinaku mrożonego
1 duża cebula
sól
pieprz
papryka ostra
przygotowanie:
1. Rozmrażamy szpinak lub siekamy świeży. Gotujemy na parze przez kilka minut, aż szpinak się rozmrozi.
2. Ziemniaki odbieramy, myjemy i tarkujemy na dużych oczkach, a najmniejszego ziemniaka lub polówkę dużego tarkujemy na małych. Wrzucamy do szpinaku.
3. Cebulkę kroimy w kosteczkę i wrzucamy do miski.
4. Dodajemy pól łyżki skrobi ziemniaczanej, szczyptę do dwóch papryki ostrej, odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy wszystko dokładnie.
5. Nagrzewamy olej na patelni i smażymy placki po kilka minut z obu stron na średnim ogniu.
6. W międzyczasie robimy pastę z suszonych pomidorów. Te w oleju odsączamy, te zwykle zalewamy 2-3 łyżkami gorącej wody i blendujemy.
1. Rozmrażamy szpinak lub siekamy świeży. Gotujemy na parze przez kilka minut, aż szpinak się rozmrozi.
2. Ziemniaki odbieramy, myjemy i tarkujemy na dużych oczkach, a najmniejszego ziemniaka lub polówkę dużego tarkujemy na małych. Wrzucamy do szpinaku.
3. Cebulkę kroimy w kosteczkę i wrzucamy do miski.
4. Dodajemy pól łyżki skrobi ziemniaczanej, szczyptę do dwóch papryki ostrej, odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy wszystko dokładnie.
5. Nagrzewamy olej na patelni i smażymy placki po kilka minut z obu stron na średnim ogniu.
6. W międzyczasie robimy pastę z suszonych pomidorów. Te w oleju odsączamy, te zwykle zalewamy 2-3 łyżkami gorącej wody i blendujemy.
Placki ziemniaczane marchewkowe
składniki:
6 średnich ziemniaków (370 g starkowanych)
3 średnie marchwie (200 g marchwi starkowanej)
3 łyżki mąki
płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta chilli
olej do smażenia
przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy i myjemy. Tarkujemy na małych oczkach, potem wyciskamy z nich nadmiar wody i przekładamy do dużej miski.
2. Marchewkę obieramy i myjemy. Tarkujemy na dużych oczkach. Dorzucamy do starkowanych ziemniaków.
3. Do ziemniaków i marchewki dodajemy 3 łyżki mąki i płaską łyżkę skrobi ziemniaczanej. Mieszamy i doprawiamy pieprzem, solą i szczyptą gałki muszkatołowej i chilli.
4. Smażymy na średnim ogniu przez parę minut z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz