poniedziałek, 9 marca 2015

Smażona sałata rzymska z czerwoną cebulką

Sałata rzymska dzięki swojej wszechstronności prawie zawsze znajduje się w mojej lodówce. Surową można wykorzystać w wrapach z kapusty rzymskiej,  a lekko sparzoną w gołąbkach. Dziś kolejny sposób na naszą sałatę! Szybko podsmażona na patelni z czerwoną cebulką smakuje wyśmienicie. W mniej niż 15 minut sałatka ląduje na naszym talerzu, jest to więc idealne danie (lub dodatek) dla zabieganych :)


Sałata rzymska podsmażana z czerwoną cebulką
(ulubiona mojej mamy)

składniki:
2 sałaty rzymskie
2 czerwone cebule
oliwa cytrynowa do smażenia
sól
pieprz
papryka ostra

przygotowanie:
1. Sałatę myjemy, odcinamy ''piętkę'' i kroimy. Gotujemy na średnim ogniu w posolonej wodzie przez ok.7-8 min. 
2. Obieramy cebulki i kroimy w większą kostkę. Niewielką ilość oliwy rozgrzewamy na patelni i podsmażamy cebulki. Kiedy będą miękkie, wrzucamy sałatę. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki. Mieszamy co chwilę i smażymy na średnim ogniu ok. 2-3 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly