środa, 25 lutego 2015

Wrapy z sałaty rzymskiej

W pierwszej wersji tego przepisu użyłam sałaty lodowej która akurat była w lodówce. Jednak była ona za krucha żeby utrzymać ciężar reszty warzyw. Sałatę zamieniłam na o wiele bardziej wytrzymałą sałatę rzymską i tak powstały wrapy z sałaty rzymskiej z pieczonym bakłażanem, pietruszką i batatami w towarzystwie słodko-ostrej pasty z pieczonej papryki, które mój tata tak podsumował: Możesz gotować. W sumie wtedy w głowie wykiełkował mi pomysł o założeniu tego bloga. Zachęcana w końcu stwierdziłam: Okej postaram się gdzieś zapisywać ile czego dodaje... U mnie w kuchni wszystko dzieje się spontanicznie, a odmierzanie wszystkiego dokładnie pozbawia mnie przyjemności z gotowania i tworzenia nowych dań (z góry więc przepraszam za jakieś niedociągnięcia co do dokładnej ilości przypraw. zachęcam do eksperymentowania i szukania własnego ''stopnia przyprawienia'' c:) Więc oto jestem z pysznym i prostym przepisem który był bodźcem do założenia wegetalerzy :)




Wrapy z sałaty rzymskiej
składniki:
1 bakłażan
2 czerwone papryki
1 korzeń pietruszki
Pół batata (można zużyć całego-pól na wrapy pól na frytki)
6 większych liści sałaty rzymskiej
Kilka szczypiorków na związanie wrapów
olej sezamowy (można użyć innego oleju)
sól
pieprz
curry
ostra i słodka papryka
majeranek (można tu użyć innych ziół)

przygotowanie:
1. Nastawiamy piekarnik na 200 °C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Kroimy bakłażana na cztery części i następnie w średniej grubości plastry. Batata obieramy i kroimy na cztery części i kroimy w słupki (jak na frytki). Korzeń pietruszki obieramy i kroimy na grubsze słupki.  Z papryki wyciągamy nasionka i kroimy na cztery części i w szersze plastry.
2. Bakłażana wrzucamy na blaszkę. Polewamy olejem sezamowym (lub jakimkolwiek innym, moim ulubionym jest sezamowy c:) Posypujemy solą, pieprzem, majerankiem, odrobina ostrej i słodkiej papryki i większą porcja curry (tak, do prawie każdej potrawy dodaje curry!). Mieszamy ręka, żeby każdy bakłażan otrzymał porcje oleju i przypraw, rozkładamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 25-30 min, aż będzie miękki.
3. W międzyczasie wybieramy większe liście sałaty i odkrajamy nadmiar twardszej części sałaty (dosłownie same ''ogonki''). Myjemy i suszymy na ręczniku.
4. Kiedy bakłażan się upiecze przerzucamy go na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na blaszkę wrzucamy batata i pietruszkę. Polewamy olejem i posypujemy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy dłońmi (jeśli bataty nie będą dobrze posmarowane olejem przypala się i będą suche). Jeśli mamy miejsce obok  kładziemy paprykę wcześniej posypaną solą i sporą porcją papryki ostrej i słodkiej (oczywiście nie za dużo! ok. 1-2 łyżeczek). Pieczemy 30 min.
5. Kiedy wszystkie warzywa są upieczone, paprykę blendujemy na pastę. Warzywa układamy na sałacie i przykrywamy pastą z papryki. Wrapy delikatnie wiążemy szczypiorkiem i układamy na talerzu.


*bakłażana można równie dobrze usmażyć na patelni grillowej na odrobinie oleju przez ok. 6 min z obu stron (aż będzie miękki). Skróci nam to czas przygotowania :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly