Placuszki jaglane
składniki:
1 szklanki mleka roślinnego
1/2 szklanki mąki
1 szklanka kaszy jaglanej
szczypta soli
szczypta do dwóch sody
3-5 łyżek cukru trzcinowego
kilka kropli olejku waniliowego
olej roślinny do smażenia
ewentualnie słodkie dodatki (np. masło orzechowe, domowy sos czekoladowy, migdały)
przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną mielimy bardzo dokładnie w młynku do kawy.
2. Do miski wrzucamy zmieloną kaszę, mąkę, sodę, sól, cukier (5 łyżek to porcja dla porannych łasuchów, ja dodałam dziś 3 łyżki ponieważ sos czekoladowy był baardzo słodki c:). Powoli dodajemy mleko i olejek waniliowy mieszając aż składniki się połączą i uzyskamy gęste ciasto.
3. Rozgrzewamy patelnie i smażymy z obu stron na odrobinie oleju roślinnego.
4. Podajemy z pysznymi dodatkami i śniadanie mistrzów gotowe :)
Wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo! Oby w smaku też były pyszne :)
UsuńWygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuń