sobota, 28 października 2017

Jesienna lazania z dynią i pomidorami

Jesień coraz bardziej się ochładza i jedynym ratunkiem na pluchę za oknem są rozgrzewające obiady. Jesień jest obfita w dynie, dlatego warto je przytargać do kuchni i zrobić coś pysznego- ciasta, gulasze, jednogarnkowe dania czy makarony. Ta lazania powstała przez to że w moim domu jakimś cudem zabrakło makaronu, a sos dyniowy był już gotowy. Bardzo dobrze się złożyło, bo lazania jest mocno dyniowa podkreślona lekko kwaśnym smakiem pomidorów. Idealna na jesienny wieczór pod kocem! 




Jesienna lazania z dynią i pomidorami  


składniki:
1 mała dynia Hokkaido 
1 cebula
1 pomidor 
parę listków pietruszki 
1 puszka pomidorów
1/4 szklanki koncentratu
2-3 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki cukru Demerara lub innego
1,5 łyżeczki papryki słodkiej
1/4 łyżeczki cynamonu
1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 
olej
sól
pieprz
makaron lasagne 

przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dynie dokładnie myjemy i kroimy w ósemki, a te następnie na pół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Dynię polewamy niedużą ilością oleju, dodajemy pieprz i sól i wszystko mieszamy. Wykładamy na blaszkę i pieczemy przez 30-40 min, aż dynia będzie miękka. 
2. W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy się zeszkli dodajemy szczyptę soli i cukru, a następnie przeciśnięty przez praskę czosnek. W garnku redukujemy pomidory z puszki wraz z koncentratem. Kiedy sos będzie gęsty dodajemy do niego cebulę, paprykę słodką i 1-2 łyżeczki cukru.
3. Kiedy dynia się upiecze blendujemy ją na gładko i doprawiamy cynamonem, gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Piekarnik nadal pozostawiamy włączony na 180 stopni. Pomidora kroimy w plasterki.
4. Makron układamy na dnie naczynia żaroodpornego i na przemian układamy sosy oddzielone makaronem. Na górze kładziemy plasterki pomidora i pietruszkę. Pieczemy 25-30 min, aż makaron będzie miękki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly