Do swojej pizzy koniecznie dorzućcie wegańskie stripsy zrobione z poczciwych kotletów sojowych. Czasy są takie, że ludzie rzucają się ze ślinotokiem na tufu, tempeh czy seitan a zapominają o kultowych tekturkach. Kotlety sojowe są tanie i powszechnie dostępne, a przede wszystkim bardzo chętnie chłoną smaki.
Pizza najlepsza- z wegańskimi stripsami
ciasto:
2 szklanki mąki
szklanka wody
sól
dwie łyżki ulubionych ziół (u mnie najczęściej bazylia lub zioła prowansalskie)
kilka łyżek oleju
ok. 1 łyżeczki proszku do pieczenia
mąka do podsypywania
stripsy:
8 kotletów sojowych
3,5 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki ketchupu
1 płaska łyżeczka curry
1 łyżeczka przyprawy do mięs
sos:
5 pomidorów
2 łyżki keczupu
pół łyżki ziół
2 łyżki sosu sojowego
pieprz
ew. ostra papryka lub tabasco
dodatki:
ananas z puszki
czerwona cebula
papryka
wegański ser
rukola
przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do ok. 250 stopni. Blaszkę posypujemy mąką, Przygotowujemy ciasto. W misce mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy. Jeśli ciasto klei się do rąk, dodajemy mąki. Następnie zagniatamy chwilę na blacie i rozwałkowujemy na cienki placek i przekładamy na blaszkę.
2. Kotlety sojowe wkładamy do miski, zalewamy wodą i przykrywamy talerzem. Zostawiamy do namoczenia na 7-10 min. W międzyczasie przygotowujemy sos. Pomidory posypujemy solą i podsmażamy na oleju, aż zaczną się rozpadać. Następnie blendujemy je na gładko i dodajemy resztę składników. Redukujemy do uzyskania gęstego sosu pomidorowego. Sosem smarujemy spód pizzy.
3. Kotlety sojowe podsmażamy na średnim ogniu z dodatkiem sosu sojowego, ketchupu i przypraw. Dzielimy je na mniejsze kawałki.
4. Na sos pomidorowy tarkujemy wegański ser, a następnie układamy resztę składników. Ew. posypujemy jeszcze odrobiną sera. Pieczemy 25-35 min. Zajadamy z ulubionymi sosami i rukolą.
Wygląda cudownie - bardzo lubię pizzę obłożoną wieloma roślinnymi pysznościami :)
OdpowiedzUsuń