piątek, 8 kwietnia 2016

Pizza najlepsza- z wegańskimi stripsami

Kocham pizze i bez dobrej pizzy nie potrafię żyć. Najlepszą pizzę jadłam dawno dawno temu w Wenecji. Zjedzenie całej dużej pizzy na raz, na śniadanie, obiad i kolacje nie stanowiło dla mnie dużego problemu. Dobra pizza musi być zarazem lekka i sycąca- nie może być przeładowana dodatkami, koniecznie na cienkim chrupiącym cieście i obowiązkowo z rukolą na wierzchu. Taką pizzą zdobędziecie serce każdego. Nie potrzeba Wam wymyślnych tortów czy deserków chia w słoiku w kształcie serca, wystarczy dobra pizza! 
Do swojej pizzy koniecznie dorzućcie wegańskie stripsy zrobione z poczciwych kotletów sojowych. Czasy są takie, że ludzie rzucają się ze ślinotokiem na tufu, tempeh czy seitan a zapominają o kultowych tekturkach. Kotlety sojowe są tanie i powszechnie dostępne, a przede wszystkim bardzo chętnie chłoną smaki.


Pizza najlepsza- z wegańskimi stripsami 

składniki:

ciasto:
2 szklanki mąki
szklanka wody
sól 
dwie łyżki ulubionych ziół (u mnie najczęściej bazylia lub zioła prowansalskie) 
kilka łyżek oleju 
ok. 1 łyżeczki proszku do pieczenia 
mąka do podsypywania 

stripsy:
8 kotletów sojowych
3,5 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki ketchupu 
1 płaska łyżeczka curry
1 łyżeczka przyprawy do mięs

sos:
5 pomidorów
2 łyżki keczupu
pół łyżki ziół
2 łyżki sosu sojowego
pieprz
ew. ostra papryka lub tabasco 

dodatki:
ananas z puszki
czerwona cebula
papryka 
wegański ser
rukola 

przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do ok. 250 stopni. Blaszkę posypujemy mąką, Przygotowujemy ciasto. W misce mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy. Jeśli ciasto klei się do rąk, dodajemy mąki. Następnie zagniatamy chwilę na blacie i rozwałkowujemy na cienki placek i przekładamy na blaszkę.
2. Kotlety sojowe wkładamy do miski, zalewamy wodą i przykrywamy talerzem. Zostawiamy do namoczenia na 7-10 min. W międzyczasie przygotowujemy sos. Pomidory posypujemy solą i podsmażamy na oleju, aż zaczną się rozpadać. Następnie blendujemy je na gładko i dodajemy resztę składników. Redukujemy do uzyskania gęstego sosu pomidorowego. Sosem smarujemy spód pizzy.
3. Kotlety sojowe podsmażamy na średnim ogniu z dodatkiem sosu sojowego, ketchupu i przypraw. Dzielimy je na mniejsze kawałki. 
4. Na sos pomidorowy tarkujemy wegański ser, a następnie układamy resztę składników. Ew. posypujemy jeszcze odrobiną sera. Pieczemy 25-35 min. Zajadamy z ulubionymi sosami i rukolą. 





1 komentarz:

  1. Wygląda cudownie - bardzo lubię pizzę obłożoną wieloma roślinnymi pysznościami :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly