Na blogu był już post o naleśnikach, ale jak powszechnie wiadomo, naleśniki nigdy się nie nudzą! Szczególnie w weekend jedzone w łóżku z gorącym musem malinowym, bananami i słodkim syropem. Istna rozpusta! Te naleśniki od swoich poprzedników różnią się uboższym składem. Nie potrzeba do nich zmielonych płatków owsianych. Wegańskie naleśniki równie dobrze wychodzą bez ich dodatku. Łapcie za patelnie, parzcie ulubioną kawą i zasiadajcie do pysznego śniadania!
Naleśniki
składniki: 1/2 szklanki mąki
1 szklanka mleka roślinnego
szczypta soli
na czubku łyżeczki proszek do pieczenia
mała kapka oleju
ew. cukier lub ulubiony syrop
dodatki:
banany
mus malinowy
ulubiony słodki syrop
przygotowanie:
1. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką w misce. Smażymy z obu stron jak lubimy, na blado, złoto lub brązowo. Zajadamy z ulubionymi dodatkami, koniecznie w łóżku z dużym kubkiem gorącego napoju (czy to kakao, czy kawa czy herbata. nieważne!).
Ja jak przeszedłem na jedzenie bezglutenowe zacząłem robić naleśniki z mąki z ciecierzycy. Nie jest to, to samo, ale naprawdę fajna opcja :)
OdpowiedzUsuńA gdzie można kupić taką cudną pościel? :O BŁAGAM o informację!!!!
OdpowiedzUsuńKupiłam ją dawno temu w Hamburgu, ale na pewno można znaleźć gdzieś w internecie! Z przodu jest z Małym Księciem :)
Usuń