sobota, 25 kwietnia 2015

Chipsy z obierków

Ostatnio zauważyłam, że w kuchni wegańskiej nic się nie marnuje. Z warzyw na których gotowaliśmy bulion, możemy zrobić pasztet, a z obierków? Pyszne, chrupiące chipsy! Można je przygotować na wiele sposobów i bardzo szybko schrupać przy dobrym filmie, ze znajomymi czy z kotem :) Łapmy więc za obieraczki i jedzmy ziemniaki! A chipsy to tak przy okazji...






Chipsy z batatowych obierków

składniki:

obierki z jednego batata
1 łyżka oleju
sól

przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Obierki dokładnie myjemy. 
2. Do dużej miski wrzucamy obierki. Dodajemy olej i posypujemy odrobiną soli. Pieczemy 15-18 min.


Ostre chipsy z ziemniaczanych obierków

składniki:

obierki z  2 ziemniaków
1,5-2 łyżki oleju
szczypta chili
2 szczypty czosnku niedźwiedziego
pół łyżeczki słodkiej papryki
na czubku łyżeczki ostrej papryki
sól

przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Obierki dokładnie myjemy.
2. Do dużej miski wrzucamy obierki, wlewamy olej i dodajemy przyprawy. Mieszamy. Pieczemy 15-18 min.

*u mnie chipsy zawsze powstają podczas pieczenia warzyw. wstawiam wtedy blachę z chipsami pod blachę z warzywami. czas pieczenia samych chipsów, bez blachy nad nimi może się zmienić (wyciągamy je z piekarnika kiedy są już złociste i chrupkie).




1 komentarz:

Printfriendly