Pierogi żytnie z pieczonymi buraczkami oraz z ciecierzycą i warzywami
dla mojej Babci
ciasto:
400 g mąki żytniej
200 g mąki pszennej
ponad 310 ml letniej wody
1,5 łyżki oliwy
sól
mąka do podsypywania
farsze:
1.
2 buraki
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
2.
2 puszki ciecierzycy
3 marchewki
1 żółta papryka
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki curry
2,5 łyżeczki tahini
3 łyżki wody
sól
pieprz
przygotowanie:
1.
Zaczynamy od przygotowania farszów. Piekarnik rozgrzewamy do 200
stopni. Buraczki dokładnie myjemy i obieramy. Kroimy w średniej
grubości plastry. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem i
lekko smarujemy olejem. Posypujemy solą i pieprzem. Od ząbków
czosnku odcinamy piętki i układamy obok. Pieczemy 20 min lub do
miękkości buraczków.
2.
W międzyczasie odcedzamy ciecierzycę z puszki. Blendujemy
ją na gładką pastę z dodatkiem wody, thanini i curry.
Marchewkę obieramy i kroimy na 4-6 części. Paprykę kroimy na
cztery części. Marchewkę gotujemy z odrobiną soli przez ok. 5
min. Po ugotowaniu powinna być lekko miękka, ale nie ugotowana.
3.
Kiedy buraczki się upieką blendujemy je wraz z czosnkiem na gładką
pastę. Doprawiamy solą i pieprzem.
4.
Na blaszce układamy marchewkę, czosnek i paprykę lekko posmarowane olejem i
posypane solą i pieprzem. Pieczemy 20 min w 200 stopniach.
5.
Do pasty z ciecierzycy dodajemy upieczone warzywa, pokrojone w
kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
6.
Przygotowujemy dłonie i ręce na bardzo ciężką prace, jaką jest
wyrabianie ciasta. Na stolnicy mieszamy dwa rodzaje mąk wraz z solą.
W środku robimy zagłębienie. Powoli wlewamy trochę wody.
Zaczynamy wyrabiać. Potem ponownie wlewamy wody w zagłębienie.
Czynność powtarzamy, aż wykorzystamy całą ilość wody. Pod
koniec w zagłębienie wlewamy oliwę. Jeśli ciasto jest mało
sprężyste, dodajemy mniej niż łyżkę wody i wyrabiamy dalej.
Ciasto należy wyrabiać co najmniej 15-20 min. Po
dokładnym wyrobieniu przykrywamy ciasto ściereczka.
7.
Odrywamy po średnim kawałku ciasta i formując z niego kulkę.
Rozwałkowujemy na cienki (nie posypujemy wałka mąka!! przez to
pierogi nam się nie skleją) placek. Szklanką wycinamy koła.
Przykrywamy je ściereczką, żeby nie wyschły.
8.
Na środku placuszka nakładamy odrobinę farszu. Bardzo dokładnie
je sklejamy.
9.
W garnku zagotowujemy wodę z solą i łyżką oleju. Pierogi
gotujemy ok. 7-10 min, aż będą miękkie. Po pewnym czasie
wymieniamy wodę na czystą.
10.
Podajemy z podsmażoną cebulką i kiełkami.
*pierogi można trzymać pod folią w lodówce przez kilka dni lub zamrozić
*pierogi można trzymać pod folią w lodówce przez kilka dni lub zamrozić
świetne pierożki, już wieki nie lepiłam, a Twoje od razu mnie zachwyciły :) bardzo podoba mi się pomysł na farsz, muszą smakować przepysznie!
OdpowiedzUsuńJa ostatnio lepiłam na święta, a że została mi ciecierzyca po bezie, to coś trzeba było z nią zrobić :D i potwierdzam, są przepyszne! :)
Usuń