niedziela, 21 czerwca 2015

Smufisy dwa

Lato oznacza tylko jedno... smufisy na śniadanie, obiad i kolacje. Wystarczy zblendować wszystkie owoce i warzywa i włala! Smufi gotowy! Do owoców i warzyw warto dorzucić kilka kostek lodu, dzięki temu smufi będzie przyjemnie chłodny. Nie żałujcie sobie mięty! Niech będzie chłodno i orzeźwiająco :)






Smufisy dwa

-soczysta letnia zieleń 

-truskawka pod brązową kołderką 

składniki na ok. 2 porcje:


soczysta letnia zieleń:

2 duże garście jarmużu
sok z jednego czerwonego grejpfruta (jeśli nie przepadasz za tym cytrusem użyj soku z pomarańczy)
1 banan
1 mały pęczek natki pietruszki
100 g arbuza (ważonego bez skórki)
sok z połowy cytryny
ewentualnie kilka kostek lodu

truskawka pod brązową kołderką:

1 garść jarmużu
1 kiwi
120 g arbuza (ważonego bez skórki) 
5 moreli
pół banan
ok. 15 truskawek
2-4 łyżki soku z cytryny 
ewentualnie kilka kostek lodu

przygotowanie:

1. Wszystkie składniki razem blendujemy na gładki płyn. Ewentualnie dodajemy pokrojone owoce lub miętę. 

*kostki lodu możecie zastąpić zamrożonymi bananami. Latem warto mieć kilka bananów w zamrażalniku. Dzięki nim łatwo i szybko schłodzicie się w upalne letnie popołudnie przygotowując chłodny smufi lub lody :)

























4 komentarze:

  1. świetne zdjęcia i pyszna dawka zielonego :) i nie tylko zresztą, sezonowo w szklance, to lubię :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje!! :) Jarmuż trochę może nie w sezon, ale jak jest w sklepie, to trzeba korzystać :D

      Usuń
  2. bardzo fajne zdjęcia :) ja równiez lubię koktajle, więc chętnie skusilabym się na obydwa

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly