Makaron z sosem pomidorowym, kaparami i szparagami
składniki na 2 duże porcje:
3 duże twarde pomidory
1 cebula
2-3 garście pomidorów suszonych
2 łyżki octu balsamicznego
4-6 łyżeczek kaparów (jeśli ktoś woli oliwki można nimi zastąpić kapary)
4 szparagi
250 g ulubionego makaronu
oliwa do smażenia
sól
pieprz
przygotowanie:
1. Pomidory obieramy ze skórki (jeśli posiadamy tylko miękkie, trzeba je sparzyć w gorącej wodzie. skórka powinna łatwo zejść) i kroimy na ósemki. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Pomidory suszone kroimy na pół lub na trzy części.
2. Makaron gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.
3. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy trochę oliwy. Smażymy cebulę aż się zeszkli. Wrzucamy pomidory i pomidory suszone. Dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego. Smażymy na średnim ogniu przez 20-25 min, aż pomidory będą miękkie i będą się rozpadać. Mieszamy od czasu do czasu. Pod koniec wrzucamy kapary. Doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy na minimalnym ogniu, żeby sos był ciepły.
4. Kiedy sos będzie gotowy, szparagi obieramy, odcinamy ''piętkę''. W szerokim lub wysokim garnku (szparagi muszą być całkowicie zanurzone w wodzie!) doprowadzamy bardzo osoloną wodę (ale też bez przesady c:) do wrzenia. Wkładamy szparagi i gotujemy przez 5 góra 6 min.
5. W międzyczasie kiedy gotujemy szparagi, a makaron już jest gotowy, wrzucamy go na patelnie do sosu i delikatnie mieszamy. Nakładamy na talerz z całymi szparagami lub połówki szparag wrzucamy do sosu i od razu nakładamy na talerz.
Och szapragi, tak mam na nie ostatnio ochotę, a nigdzie nie mogę dostać...
OdpowiedzUsuńJa bardzo ładne szparagi znalazłam w tesco, może warto tam zajrzeć? Powinno się coś dla Ciebie uchować :)
Usuń