wtorek, 31 marca 2015

Zapiekanka czteroskładnikowa

Bataty, szparagi i tofu- wszystkie ulubione składniki w jednym daniu! Zapieczone pod grubą warstwą beszamelu, tworzą bardzo sycącą zapiekankę. To idealne danie na ogrzanie się w marcowy, zimny, wietrzny i śnieżny (!) wieczór. Zapiekankę najlepiej zjeść pod grubym kocem z dużym kubkiem rozgrzewającej herbaty (a pomyśleć, że chciałam dziś robić sorbet...)

Zapiekanka czteroskładnikowa
-bataty, tofu i szparagi zapiekane pod grubą warstwą beszamelu

składniki:
1 opakowanie tofu (180 g)
1 duży batat
4 szparagi
olej do posmarowania batatów
sól

na marynatę do tofu:
2 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki oliwy
3 łyżeczki sosu sojowego
1,5 łyżeczki tymianku
3,5 łyżeczki majeranku
2-3 szczypty czosnku niedźwiedziego
3 łyżeczki soku z cytryny
kilkanaście listków melisy

na beszamel:
1,5 szklanki mleka
2 łyżki oleju kokosowego 
2 łyżki mąki
sporo świeżo startej gałki muszkatołowej
biały pieprz
sól

przygotowanie:
1. Przygotowujemy marynatę  do tofu. Wszystkie składniki mieszamy razem. Tofu rozdrabniamy dłońmi. Do tofu dodajemy marynatę. Mieszamy wszystko, tak aby marynata pokryła każdy kawałek tofu. Na wierzch kładziemy listki melisy. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki.

2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bataty obieramy, kroimy na dwie części i każdą połówkę kroimy w średniej grubości plastry. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Bataty kładziemy na blaszkę i dokładnie smarujemy olejem. Posypujemy delikatnie solą i pieczemy przez 25 minut (góra 30 minut)
3. Pod koniec pieczenia batatów, obieramy szparagi, odcinamy ''piętki ''i gotujemy je w osolonej wodzie 3 minuty. 
4. Kiedy bataty wyciągnęliśmy z piekarnika, a szparagi ugotowaliśmy, bierzemy się za sos beszamelowy. W rondelku na średnim ogniu rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką, aż składniki się połączą. Dodajemy mleko (można całe lub partiami). Nadal energicznie mieszamy trzepaczką. Kiedy sos zacznie gęstnieć, Doprawiamy go świeżo startą gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą. Mieszamy trzepaczką, aż sos zgęstnieje.
5. Na patelni szybko podsmażamy tofu wraz z marynatą (bez dodatku oleju czy oliwy, 2-3 min maksymalnie). Na dnie naczynia układamy bataty, potem tofu i szparagi. Polewamy jeszcze gorącym sosem beszamelowym i wstawiamy do piekarnika na 12-14 min. Pieczemy w temp. 200 stopni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly