środa, 15 lipca 2015

Tofu rybka


Leżąc plackiem nad morzem, rozkoszując się delikatnym wiaterkiem nad jeziorem czy siedząc z przyjaciółmi nad rzeką, nie będziecie musieli rezygnować z morskich smaków. Żeby zdobyć wegańską rybkę musicie udać się do sklepu. Ktoś musi wykonać za was tę brudną robotę, jaką jest łapanie wege rybek! W domu wystarczy wyłowić ją z wody i pewnym ruchem noża pokroić na cztery kawałki potem zamarynować wyposażyć w łuski i gotowe! Śmiało możecie zabrać ją na ognisko i upiec nad tańczącymi płomykami :) 

 

Tofu rybka

składniki na 2 porcje:
1 kostka tofu marynowanego lub wędzonego (160 g)
2 łyżeczki sosu sojowego*
2 łyżeczki przyprawy do ryb
ok. 2 sushi nori
ewentualnie ćwiartka cytryny
ewentualnie sól i pieprz 

dodatki:
kilka młodych ziemniaków
200g bobu
1 marchewka
1 łyżeczka cukru brązowego
ząbek czosnku
łyżeczka oleju lnianego
ćwiartka cytryny
sól 
pieprz


przygotowanie:
1. Tofu odsączamy z wody. Kroimy na 4 kawałki. Z obu stron nacieramy je sosem sojowym i przyprawą do ryb (robiłam to łyżeczką). Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2h.
2. Chwilę przed wyciągnięciem tofu z lodówki przygotowujemy dodatki. W dwóch garnkach zagotowujemy wodę. Ziemniaczki myjemy i kroimy na cztery/sześć części. Marchewkę obieramy i kroimy na cienkie słupki. Bób przepłukujemy pod letnią wodą. Bób i ziemniaki wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy je, aż będą miękkie. Kiedy ziemniaczki będą robić się miękkie, wrzucamy do nich marchewkę. 
3. Tofu po zamarynowaniu możemy posypać odrobiną soli i pieprzu. Nori tniemy na części. Tofu ''zamykamy'' w nori zostawiając kawałek zapasu, ponieważ podczas smażenia nori się kurczy. Możemy lekko zwilżyć palce, aby nori lepiej przywierało to tofu. 
4. Rozgrzewamy olej na patelni. Kiedy patelnia będzie rozgrzana, układamy kawałki tofu rybki i smażymy z dwóch stron po 3-4 minuty na średnim ogniu.
5. Ugotowane ziemniaczki, bób bez łupinek (jeśli są cienkie, możemy je zostawić lub jeśli lubimy jeść bób z łupinkami) i tofu rybkę układamy na talerzu. Na suchą patelnię wrzucamy ugotowaną marchewkę wraz z łyżeczką cukru. Kiedy cukier się rozpuści, przekładamy słupki na talerz. W miseczce mieszamy olej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Polewamy nim ziemniaczki. Tofu rybkę i bób skrapiamy cytryną.

*info dla bezglutenowców: zamiast sosu sojowego użyjcie sosu sojowego tamari :)



1 komentarz:

  1. mam teraz ogromną ochotę na taką 'rybkę', cały ten obiad! bardzo smacznie podane :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly