poniedziałek, 1 czerwca 2015

Jagielnik czyli (bez)sernik z musem rabarbarowym

Jagielnik jest wegańską wersją sernika. Jest to deser idealny na gorące dni lub dla osób spragnionych smaku lata. Jagielnik zrobiony jest z kremowej masy jaglanej i nerkowców. Lekką nutę słodyczy nadają mu syrop z agawy i mus z rabarbaru. Najwygodniej podać go w szklance lub w słoiku dzięki temu łatwiej będzie go zabrać na piknik lub na taras ;) 
UWAGA! Radzę przygotować podwójną ilość jagielników, ponieważ znikają tak szybko, jak się pojawiają! Zalecam również przechowywanie ich w sekretnym, chłodnym miejscu, ponieważ zwabiają wielu łasuchów i z niewyjaśnionych powodów znikają z lodówek!!


Jagielnik czyli (bez)sernik jaglany z musem rabarbarowym, borówkami i truskawkami 
z okazji 1 czerwca dedykuje go wszystkim dzieciom tym małym i tym dużym :)

składniki na 4-5 szklanek o pojemności 250 ml:

na masę jaglaną:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 łyżki oleju kokosowego
60 g nerkowców namoczonych przez noc lub moczonych ''na szybko'' tj. 30min-2h
4-6 łyżek syropu z agawy
sok z jednej cytryny
1/4 szklaki mleka roślinnego
4-6 łyżek musu rabarbarowego

na mus rabarbarowy:
ok. 4 ogonków liściowych rabarbaru (zwanych też łodygami)
ok. 8 łyżek wody
1,5 łyżki cukru

ewentualnie do ozdoby:
125 g borówek amerykańskich
4-5 truskawek 
można użyć innych owoców :)

przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną płuczemy pod wodą i gotujemy w 2 szklankach wody z dodatkiem soli i brązowego cukru. 
2. Rabarbar obieramy i kroimy w ok. 2 cm kawałki. Umieszczamy go w rondelku z dodatkiem cukru i wody. Dusimy go na średnim ogniu kilka minut. Kiedy rabarbar będzie miękki, blendujemy go na gładki mus. Zwiększamy ogień i ciągle mieszając, odparowujemy nadmiar wody, do uzyskania gęstego musu.
3. Kiedy kasza wsiąknie cała wodę i będzie już miękka, wrzucamy ją do miski wraz z sokiem z cytryny, syropem z agawy i musem z rabarbaru. Blendujemy ją na gładką masę. Następnie dodajemy nerkowce, mleko i olej kokosowy i ponownie blendujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji. 
4. Na dnie szklanek/słoików układamy owoce, następnie nakładamy masę jaglaną i mus rabarbarowy. Ozdabiamy owocami i ewentualnie cukrem pudrem. Jagielniki wstawiamy do lodówki i zjadamy po schłodzeniu :)





w Dzień Dziecka zdmuchnij sobie dmuchawca i pomyśl życzenie... :)



  Kota zaniesie je do Słońca, które rozparzy prośbę spełnienia Twojego marzenia! 

Szczęśliwego Dnia Dziecka! :)

2 komentarze:

Printfriendly