Brzydula szarawo-brązowa
czyli banan, gruszka, jagody goi, migdały i płatki amarantusa utopione w mleku sojowym
składniki na jedną dużą, bardzo pożywną brzydule:
2 banany
1 gruszka
1 szklanka mleka sojowego
1/4 szklanki płatków amarantusa
mała garsteczka jagód goi (można dodać rodzynki)
kilka migdałów ze skórką lub bez
pół łyżeczki cynamonu
dla wielbicieli słodszych śniadań pół-jedna łyżeczka cukru brązowego
przygotowanie:
1. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Zalewamy szklanką mleka sojowego i mieszamy. Gruszkę kroimy na cztery części, następnie w małe plasterki. Wrzucamy do bananów i mleka.
2. Na dno garnka wlewamy trochę wody (dzięki temu nasza brzydula się nie przypali). Wrzucamy zawartość miski (mleko sojowe, banany, gruszka) do garnka. Gotujemy na średnim ogniu (5-7 min).
3. Kiedy brzydula zacznie się lekko gotować, do garnka wrzucamy płatki amarantusa, pokrojone migdały (ja kroje na cztery części) i jagody goi. Zmniejszamy ogień i dalej gotujemy, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dodajemy cynamon i ewentualnie cukier.
4. Po ok. 7 minutach nasza brzydula jest gorąca i gotowa do przełożenia do miski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz