piątek, 6 listopada 2015

Banalnie prosta pasta z fasoli i suszonych pomidorów

Są takie dni czy tygodnie, że nie mamy czasu na nic ani na zjedzenie porządnego obiadu, ani na wzięcie długiej gorącej kąpieli. W takich sytuacjach ratują nas dania proste, szybkie i przede wszystkim sycące. Przez ostatni miesiąc zadowalałam się najprostszymi daniami wegańskimi, jakie istnieją. Na moim stole (i w pudełkach) królowała kasza gryczana z curry i warzywami, pieczone warzywa, kanapki z pastą z fasoli/tofu i suszonych pomidorów, nieziemsko dobre smażone tofu z ryżem czy błyskawiczne kotlety sojowe z ryżem.  Kanapki z pastą z fasoli i suszonych pomidorów tworzą idealny śniadaniowy duet z mocną czarną kawą.



Pasta z fasoli i suszonych pomidorów

składniki:
puszka czerwonej fasoli
6-8 pomidorów suszonych w oleju

przygotowanie:
1. Fasolę odsączamy i przepłukujemy pod zimną wodą. 
2. Suszone pomidory blendujemy z fasolą na gładką pastę. Zajadamy na grubej kromce chleba z ulubionymi dodatkami. 

*jest to arcybanalny przepis. Nie potrzeba tu nawet soli czy pieprzu, wszystko idealnie pasuje! Możecie spróbować też wersji z suszoną żurawiną czy tymiankiem. Nie bójcie się eksperymentować :)



4 komentarze:

  1. Jak mogę zrobić to nieziemsko dobre smażone tofu z ryżem? Brzmi smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ah to banalny przepis! Ryż gotuje, po ugotowaniu dorzucam do niego warzywa z odrobiną soli i pieprzu lub przygotowuje sos na bazie mleka kokosowego z curry. Tofu podsmażam na patelni z sosem sojowym, octem balsamicznym i estragonem lub smażę w panierce z sezamem. Możliwości jest wiele, a każda tak samo dobra. Wszystko zależy od tego, co mam akurat w lodówce. Jeśli jest odzew w sprawie nieziemsko dobrego smażonego tofu z ryżem, to czym prędzej podejmę pracę nad przygotowaniem dokładnego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly