Są
takie dni czy tygodnie, że nie mamy czasu na nic ani na zjedzenie
porządnego obiadu, ani na wzięcie długiej gorącej kąpieli. W
takich sytuacjach ratują nas dania proste, szybkie i przede
wszystkim sycące. Przez ostatni miesiąc zadowalałam się
najprostszymi daniami wegańskimi, jakie istnieją. Na moim stole (i
w pudełkach) królowała kasza gryczana z curry i warzywami,
pieczone warzywa, kanapki z pastą z fasoli/tofu i suszonych
pomidorów, nieziemsko dobre smażone tofu z ryżem czy błyskawiczne
kotlety sojowe z ryżem. Kanapki z pastą z fasoli i suszonych
pomidorów tworzą idealny śniadaniowy duet z mocną czarną kawą.
Pasta z fasoli i suszonych pomidorów
składniki:
puszka czerwonej fasoli
6-8 pomidorów suszonych w oleju
przygotowanie:
1. Fasolę odsączamy i przepłukujemy pod zimną wodą.
2. Suszone pomidory blendujemy z fasolą na gładką pastę. Zajadamy na grubej kromce chleba z ulubionymi dodatkami.
*jest to arcybanalny przepis. Nie potrzeba tu nawet soli czy pieprzu, wszystko idealnie pasuje! Możecie spróbować też wersji z suszoną żurawiną czy tymiankiem. Nie bójcie się eksperymentować :)
Jak mogę zrobić to nieziemsko dobre smażone tofu z ryżem? Brzmi smakowicie :)
OdpowiedzUsuńAh to banalny przepis! Ryż gotuje, po ugotowaniu dorzucam do niego warzywa z odrobiną soli i pieprzu lub przygotowuje sos na bazie mleka kokosowego z curry. Tofu podsmażam na patelni z sosem sojowym, octem balsamicznym i estragonem lub smażę w panierce z sezamem. Możliwości jest wiele, a każda tak samo dobra. Wszystko zależy od tego, co mam akurat w lodówce. Jeśli jest odzew w sprawie nieziemsko dobrego smażonego tofu z ryżem, to czym prędzej podejmę pracę nad przygotowaniem dokładnego przepisu :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPyszna pasta 👍😉
OdpowiedzUsuń