sobota, 14 listopada 2015

Sałatka z gruszki i pietruszki

Na blogach rozgościły się zupy z gruszki i pietruszki. Jako niezbyt wielka miłośniczka zup nie porywam się na tworzenie własnej wersji, zresztą na tak długie gotowanie nie mam teraz czasu (niestety)! Za to sałatki zawsze robi się w mig. Wystarczy wyjąć z lodówki swoje ulubione składniki, przygotować sos i włala! Obiad gotowy. Do tej sałatki możecie dorzucić coś od siebie- większą porcje gruszki czy pietruszki, parę plasterków ogórka albo garstkę żurawiny. Więc do dzieła!




Sałatka z gruszki i pietruszki

składniki na 1 dużą lub 2 małe porcje:
90-100 g ulubionej mieszanki sałat
40 g korzenia pietruszki
1/2 dużej gruszki
6 pomidorków koktajlowych
8 suszonych pomidorów

sos:
4-5 łyżek dobrego oleju
4 łyżeczki musztardy rosyjskiej lub saperskiej
2 łyżeczki musztardy francuskiej
4 łyżeczki cukru lub 2-3 łyżeczki syropu z agawy
4 łyżeczki soku z cytryny

przygotowanie:
1. Pietruszkę obieramy i wraz z gruszką kroimy na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju do smażenia. Kiedy patelnia się rozgrzeje na średnim ogniu podsmażamy pietruszkę. Kiedy lekko się zarumieni dorzucamy do niej gruszkę i smażymy razem ok. 5 min. 
2. W międzyczasie przygotowujemy sos. Wszystkie składniki razem mieszamy. Pomidorki koktajlowe kroimy na cztery części, suszone na średniej wielkości kawałki. 
3. Wszystkie składniki sałatki mieszamy w dużej misce. 



1 komentarz:

  1. właśnie się ostatnio szkolę w sałatkach, potrzebuję ich niemal 5x w tygodniu hihi fajny dodatek ta Twoja gruszka i pietruszka, next time :D

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly