Nie
ma nic lepszego w chłodne listopadowe poranki niż gorące owoce pod
słodką bezglutenową kruszonką. Do tego jeszcze cynamonowa kawa i
cała szarość za oknem zdaje się już tak człowieka nie smucić.
Przygotowanie takiego miłego śniadania zajmuje tylko chwilkę, a
potem hop do piekarnika i po niecałych 30 minutach możemy zatopić
się w cieplutkich owocach i zapomnieć o ponurej listopadowej aurze.
Jabłko i gruszka pod korzenną kruszonką
na kruszonkę:
3,5 łyżki mąki jaglanej
1-3 łyżki brązowego cukru (wielbiciele słodkości śmiało sypią 2-3 łyżki)
4 łyżki delikatnego oleju
1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy piernikowej
1 gruszka
1 jabłko
sok z 1/2 cytryny
ewentualnie cukier do posypania
przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jabłko i gruszkę dokładnie myjemy. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w średniej wielkości kawałki. Wykładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy sokiem z cytryny.
2. W misce mieszamy wszystkie składniki na kruszonkę. Rozsypujemy ją na owocach. Ewentualnie z wierzchu posypujemy szczyptą cukru.
3. Pieczemy 27-30 min. Zajadamy w towarzystwie dobrej kawy lub gorącej czekolady.
bardzo lubie !
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! :)
Usuń