niedziela, 22 listopada 2015

Jabłko i gruszka pod korzenną kruszonką

Nie ma nic lepszego w chłodne listopadowe poranki niż gorące owoce pod słodką bezglutenową kruszonką. Do tego jeszcze cynamonowa kawa i cała szarość za oknem zdaje się już tak człowieka nie smucić. Przygotowanie takiego miłego śniadania zajmuje tylko chwilkę, a potem hop do piekarnika i po niecałych 30 minutach możemy zatopić się w cieplutkich owocach i zapomnieć o ponurej listopadowej aurze. 



 Jabłko i gruszka pod korzenną kruszonką


składniki na 2 porcje:

na kruszonkę: 
3,5 łyżki mąki jaglanej
1-3 łyżki brązowego cukru (wielbiciele słodkości śmiało sypią 2-3 łyżki)
4 łyżki delikatnego oleju
1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy piernikowej

1 gruszka
1 jabłko
sok z 1/2 cytryny
ewentualnie cukier do posypania 

przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jabłko i gruszkę dokładnie myjemy. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w średniej wielkości kawałki. Wykładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy sokiem z cytryny.

2. W misce mieszamy wszystkie składniki na kruszonkę. Rozsypujemy ją na owocach. Ewentualnie z wierzchu posypujemy szczyptą cukru.
3. Pieczemy 27-30 min. Zajadamy w towarzystwie dobrej kawy lub gorącej czekolady.





2 komentarze:

Printfriendly