niedziela, 8 marca 2015

Domowy jogurt kokosowy z dodatkami

Jogurty roślinne w normalnym sklepie wciąż są trudne do zdobycia (przynajmniej w Olsztynie. Jedynym jogurtem z jakim się spotkałam był jogurt waniliowy alpro). Oazą jogurtów są jedynie eko sklepiki i internet. Ale co zrobić jeśli nagle wieczorem najdzie nas ochota na jogurt a w lodówce tylko mleko roślinne? Otóż jest sposób! Nasz jogurt może się pojawić w mniej niż dziesięć minut w naszej lodówce! Czyżby wegańska magia?!


Jogurt kokosowy 
z dodatkiem mleka sojowego

składniki:
szklanka mleka kokosowego (z puszki)
3-6 łyżek mleka sojowego
1-2 łyżki soku z cytryny (może być też pół/mniej niż jedna łyżeczka kwasu cytrynowego)
2-4 łyżeczki cukru brązowego 
1-2 łyżki skrobi kukurydzianej bądź ziemniaczanej
kilka kropel esencji waniliowej (opcjonalnie)

przygotowanie:
1. Do wysokiego naczynia wlewamy mleko kokosowe i kilka łyżek mleka sojowego.
2. Z cytryny wyciskamy 1-2 łyżeczki soku  (jedna wystarczy, żeby mleko się zsiadło, 2 nadadzą jogurtowi kwaskowatego smaku) i dodajemy do mleka. Odstawiamy na chwilę, żeby się zsiadło.
3. Do mleka dodajemy cukier i w zależności od gęstości mleka dodajemy 1-2 łyżki skrobi. Blendujemy aż pozbędziemy się grudek. 
4. Na dno garnka wlewamy trochę wody. Następnie wlewamy mleko i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 5-6 min. Ok. co 2 min blendujemy i mieszamy. 
5. Przelewamy do wysokiego naczynia bądź słoiczka i wstawiamy do lodówki aby jogurt zgęstniał. 

*Przed zjedzeniem dobrze jest taki jogurt wymieszać. Zużywamy w ciągu 3-4 dni :)

Ale ten jogurt to jeść tak bez niczego?
Jak kto woli! Sam smakuje wyśmienicie, a kiedy dodamy do niego owoce, orzechy, rodzynki, płatki owsiane... smakuje obłędnie! Moja kolacja wyglądała dziś tak:

składniki:
pół szklanki domowego jogurtu kokosowego
2 kiwi
1 banan
garstka płatków gryczanych (każde inne płatki też się tu sprawdzą c:)
garstka mrożonych owoców

przygotowanie:
1. Owoce delikatnie rozmrażamy (użyłam mieszanki borówek, malin, truskawek). 
2. Obieramy banana, kroimy w plasterki i wrzucamy na dno szklanki. Kiwi obieramy, kroimy na cztery części, następnie w plastry.
3. Płatki gryczane podprażamy na patelni.
2. Rozmrożone owoce blendujemy i kilka łyżek wylewamy na banany. Na to wlewamy pół szklanki jogurtu, wrzucamy kiwi, polewamy sosem z mrożonych owoców i posypujemy płatkami.

2 komentarze:

  1. O jakie mleko kokosowe chodzi ?
    Takie z puszki, czy domowej roboty, np z wiórków ?

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly