poniedziałek, 25 maja 2015

Smalec z fasoli z wędzoną papryką

Kilka dni temu dowiedziałam się, że mój ukochany eko sklepik został zlikwidowany :( Byłam więc zmuszona udać się do innego, a tam cuda! Dość tania szałwia hiszpańska, wędzona papryka, płatki drożdżowe... Jednym słowem raj! Jedynym minusem jest to, że teraz muszę chodzić do dwóch sklepów- do jednego po jedzenie, a do drugiego po kosmetyki. Jednak gdyby nie likwidacja mojego sklepiku nie znalazłabym wędzonej papryki i stary/nowy smalec nie nabrałby nowego wyrazu. Smalec z fasoli z wędzoną papryką w przeciwieństwie do swojego poprzednika ma delikatny zapach wędzonki i lekko pomarańczowy kolor. Idealnie nadaje się na piknik lub grilla :)
ps. dziś dzień mleka więc obowiązkowo trzeba zjeść owsiankę, wypić szklankę mleka roślinnego lub kawę/ herbatę z mleczkiem lub zjeść jakieś mleczne ciasto albo truskawki z kokosową bitą śmietaną!
(jeśli ktoś spotka dziś jakąś krowę, proszę ją ode mnie ucałować C:) 
Smalec z fasoli z wędzoną papryką

składniki:
1 szklanka fasoli
1 jabłko
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku 
1/4 szklanki oleju 
3 szczypty tymianku
2 łyżeczki wędzonej papryki 
2 łyżeczki sosu sojowego
sól
pieprz

gryczane skwarki:
1/2 szklanki kaszy gryczanej
pół łyżeczki wędzonej papryki
pół łyżeczki przyprawy do grilla
sól 
pieprz
łyżka oleju

przygotowanie:
1. Fasole moczymy w zimnej wodzie przez całą noc. Rano odcedzamy, płuczemy i gotujemy na średnim ogniu, aż fasola będzie miękka.
2. W międzyczasie, obieramy cebule i kroimy je w drobną kostkę. Jabłka kroimy na większe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Następnie przerzucamy ją do miski. Na patelnie wrzucamy jabłka i smażymy je, aż będą się rozpadać.
3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Kaszę mieszamy z olejem i przyprawami i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 11-13 minut.
4. Kiedy fasola się ugotuje, wrzucamy ją z jabłkami do miski i blendujemy na gładką masę. Czosnek rozgniatamy i dorzucamy do masy wraz z 1/4 szklanki oleju. Blendujemy ponownie. Następnie dodajemy podsmażoną cebulę. Doprawiamy sosem sojowym, tymiankiem, wędzoną papryką, solą i pieprzem. Podajemy na wypasionej pajdzie chleba z korniszonami, suszonymi pomidorami, szczypiorkiem lub wędzonymi śliwkami :)

*smalec może stać kilka dni w lodówce (u mnie znika w przeciągu tygodnia)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly