ps. od wegańskich tart możecie zacząć swoją przygodę z wege wypiekami. zrobienie tarty jest banalnie proste! zawsze wyjdzie wam piękna i krucha :) no chyba, że upuścicie ciasto na podłogę lub zapomnicie dodać oleju kokosowego, ale to chyba mało prawdopodobne ;)
Wiosenne tarty
z truskawkami, z rabarbarem, z cebulką, ziemniakiem i szparagami
inspirowane przepisem z magazynu Slowly Veggie (maj/czerwiec 2015)
inspirowane przepisem z magazynu Slowly Veggie (maj/czerwiec 2015)
składniki na 5 tart o średnicy ok 17 cm:
na ciasto:
110 g oleju kokosowego
240 g mąki
50 g brązowego cukru pudru
sól
ok. 6 łyżek zimnej wody
olej kokosowy do wysmarowania form
sól
ok. 6 łyżek zimnej wody
olej kokosowy do wysmarowania form
na nadzienie:
1.
1.
ok. 20 truskawek
2.
ok. 20 kawałków rabarbaru
1,5 łyżki syropu z mniszka lub innego płynnego słodzidła
3.
pół dużej cebuli
1 średni ziemniak
4 cienkie szparagi
2-3 szczypty tymianku
olej do smażenia
sól
pieprz
przygotowanie:
1. Najpierw robimy ciasto. Olej kokosowy chłodzimy kilka minut w zamrażalniku lub lodówce. Do młynka wrzucamy brązowy cukier i mielimy go na cukier puder. Wrzucamy go do miski z dodatkiem soli. Następnie dodajemy mąkę, zimny olej kokosowy i 2 łyżki zimnej wody. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Jeśli się rozpada, dodajemy kolejne 2 łyżki wody. Ciasto powinno być sprężyste, ale nie powinno kleić się do dłoni. Jeśli nadal się rozpada, dodajemy kolejne 2 łyżki wody. Stolnicę posypujemy odrobiną mąki i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Następnie owijamy je folią i wkładamy do lodówki na 1,5-2 h.
3. W międzyczasie obieramy rabarbar i kroimy go na 3cm kawałki, a truskawki pozbawiamy ogonków. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy ją na patelni na średnim ogniu. Ziemniaka obieramy i kroimy w cienkie plastry. Szparagi kroimy na pół (jeśli posiadamy grube szparagi, delikatnie je obieramy. cienkich szparagów nie trzeba obierać)
4. Kiedy ciasto przeleży swoje w lodówce, wyciągamy je na stolnice obsypaną mąką i nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Oddzielamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na okrągły placuszek. Formę do tarty natłuszczamy olejem kokosowym i wykładamy ciastem, lekko dociskając. Wypełniamy tartę truskawkami. Tartę rabarbarową wypełniamy kawałkami rabarbaru i polewamy syropem z mniszka. Tartę wytrawną wypełniamy cebulką, posypujemy tymiankiem, potem kładziemy plasterki ziemniaka. Na koniec obsypujemy tarte solą i pieprzem. Pieczemy 50 min.
5. 20 minut przed końcem pieczenia ziemniaczanej tarty na wierzch kładziemy szparagi. Tartę truskawkową podajemy posypaną brązowym cukrem pudrem, rabarbarową ze słodkimi lodami, a ziemniaczaną zjadamy na obiad w towarzystwie dobrego białego wina ;)
*jeśli zostaną nam połówki szparagów, możemy je ugotować i zjeść z dodatkiem tahini lub oliwy z oliwek, delikatnie przyprószone solą i pieprzem :)
ps. tarty smakują jeszcze lepiej na tarasie lub balkonie w otoczeniu kwiatów i ewentualnie w towarzystwie mruczącego kota
2.
ok. 20 kawałków rabarbaru
1,5 łyżki syropu z mniszka lub innego płynnego słodzidła
3.
pół dużej cebuli
1 średni ziemniak
4 cienkie szparagi
2-3 szczypty tymianku
olej do smażenia
sól
pieprz
przygotowanie:
1. Najpierw robimy ciasto. Olej kokosowy chłodzimy kilka minut w zamrażalniku lub lodówce. Do młynka wrzucamy brązowy cukier i mielimy go na cukier puder. Wrzucamy go do miski z dodatkiem soli. Następnie dodajemy mąkę, zimny olej kokosowy i 2 łyżki zimnej wody. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Jeśli się rozpada, dodajemy kolejne 2 łyżki wody. Ciasto powinno być sprężyste, ale nie powinno kleić się do dłoni. Jeśli nadal się rozpada, dodajemy kolejne 2 łyżki wody. Stolnicę posypujemy odrobiną mąki i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Następnie owijamy je folią i wkładamy do lodówki na 1,5-2 h.
3. W międzyczasie obieramy rabarbar i kroimy go na 3cm kawałki, a truskawki pozbawiamy ogonków. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy ją na patelni na średnim ogniu. Ziemniaka obieramy i kroimy w cienkie plastry. Szparagi kroimy na pół (jeśli posiadamy grube szparagi, delikatnie je obieramy. cienkich szparagów nie trzeba obierać)
4. Kiedy ciasto przeleży swoje w lodówce, wyciągamy je na stolnice obsypaną mąką i nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Oddzielamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na okrągły placuszek. Formę do tarty natłuszczamy olejem kokosowym i wykładamy ciastem, lekko dociskając. Wypełniamy tartę truskawkami. Tartę rabarbarową wypełniamy kawałkami rabarbaru i polewamy syropem z mniszka. Tartę wytrawną wypełniamy cebulką, posypujemy tymiankiem, potem kładziemy plasterki ziemniaka. Na koniec obsypujemy tarte solą i pieprzem. Pieczemy 50 min.
5. 20 minut przed końcem pieczenia ziemniaczanej tarty na wierzch kładziemy szparagi. Tartę truskawkową podajemy posypaną brązowym cukrem pudrem, rabarbarową ze słodkimi lodami, a ziemniaczaną zjadamy na obiad w towarzystwie dobrego białego wina ;)
*jeśli zostaną nam połówki szparagów, możemy je ugotować i zjeść z dodatkiem tahini lub oliwy z oliwek, delikatnie przyprószone solą i pieprzem :)
ps. tarty smakują jeszcze lepiej na tarasie lub balkonie w otoczeniu kwiatów i ewentualnie w towarzystwie mruczącego kota
Kota życzy leniwego poniedziałku! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz