Niedzielne śniadania dobrze zaczynać na słodko. To ciasto idealnie pasuje do mocnej czarnej kawy. Jest delikatnie korzenne, chrupiące z rozpływającym się kawowo-czekoladowym wnętrzem. To ciasto nie potrzebuje długich wstępów, sam fakt, że najlepiej wyjada się je prosto z blaszki, przemawia za tym by jak najszybciej je upiec :)
Błyskawiczne ciasto z korzenną posypką
na podstawie tego przepisu
składniki:
suche:
1 szklanka mąki
1/3 szklanki kawy Inki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
mokre:
1/2 szklanki mleka roślinnego
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki brązowego cukru
korzenna posypka:
2 łyżki brązowego lub białego cukru
1 łyżeczka dobrego cynamonu
niecała 1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki imbiru
przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki, a w mniejszej mokre.
2. Do składników suchych dorzucamy mokre i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie przygotowujemy posypkę, wszystkie składniki mieszając ze sobą.
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy równomiernie ciasto i posypujemy korzenną posypką. Pieczemy 25 min.
Proste i zapewne pyszne :)
OdpowiedzUsuń