sobota, 23 stycznia 2016

Błyskawiczne ciasto z korzenną posypką


Niedzielne śniadania dobrze zaczynać na słodko. To ciasto idealnie pasuje do mocnej czarnej kawy. Jest delikatnie korzenne, chrupiące z rozpływającym się kawowo-czekoladowym wnętrzem. To ciasto nie potrzebuje długich wstępów, sam fakt, że najlepiej wyjada się je prosto z blaszki, przemawia za tym by jak najszybciej je upiec :)



Błyskawiczne ciasto z korzenną posypką
na podstawie tego przepisu

składniki:

suche:
1 szklanka mąki
1/3 szklanki kawy Inki 
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
szczypta soli

mokre:

1/2 szklanki mleka roślinnego 
1/2 szklanki oleju 
3/4 szklanki brązowego cukru

korzenna posypka:

2 łyżki brązowego lub białego cukru 
1 łyżeczka dobrego cynamonu
niecała 1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki imbiru

przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki, a w mniejszej mokre. 
2. Do składników suchych dorzucamy mokre i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie przygotowujemy posypkę, wszystkie składniki mieszając ze sobą.
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy równomiernie ciasto i posypujemy korzenną posypką. Pieczemy 25 min. 



1 komentarz:

Printfriendly