Pierwsze sushi zrobiłam jakiś rok temu i od tej pory nałogowo zajadam się makami. Jest to najlepszy sposób na prosty i szybki obiad. Oczywiście prosty i szybki staje się po kilkukrotnym przygotowaniu (nie mówiąc o odwróconych makach.. ale o tym może później). Zwinięcie podstawowych maków nie jest trudne i nie wymaga szczególnych umiejętności. Po perfekcyjne sushi możemy udać się do restauracji, a tak szczerze? Ja wolę sushi domowe bo a)jest tańsze b)smakuje o niebo lepiej! Zapraszam więc do gotowania ryżu, zwijania, odkrywania nowych smaków i szybkiego chwytania za pałeczki bo domowe maki znikają w mgnieniu oka!
Maki:
z awokado, sokiem z cytryny, pieprzem i solą
z tofu, imbirem i szczypiorem
(Porcja dla 2-3 osób)
składniki:
1 szklanka ryżu do sushi
sushi nori (sprasowane algi morskie)
sushi sos do ryżu
1 dojrzałe awokadosushi sos do ryżu
6 średniej grubości plasterków tofu
kilka plasterków imbiru marynowanego/w zalewie
kilka szczypiorków
sos sojowy*
pieprz
sól
sok z połowy cytryny
przygotowanie:
*info dla bezglutenowców: zamiast sosu sojowego użyjcie sosu sojowego tamari :)
przygotowanie:
1. Ryż wsypujemy na sitko z małymi dziurkami i płuczemy pod zimna wodą. Jeśli nie mamy sitka wrzucamy ryż do miski i zalewamy zimną wodą. Mieszamy i wymieniamy wodę do momentu gdy będzie w miarę przejrzysta.
2.Ryż przerzucamy do garnka i zalewamy 2 szklankami wody. Przykrywamy przykrywką. Doprowadzamy do wrzenia i zmieszamy ogień. Gotujemy dalej na małym ogniu aż ryż wsiąknie większość wody (ok.7-10 min). Staramy się nie ściągać przykrywki. Można jednak 1-2 razy zamieszać, żeby ryż nie przykleił się do dna garnka. Nie powinno to jednak się stać jeśli będziemy go gotować na małym ogniu. Wyłączamy i zostawiamy ryż w garnku aby wsiąknął pozostałą w garnku wodę.
3. Przekładamy ryż do miski i wlewamy sos do ryżu. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
4. Kiedy ryż stygnie,obieramy awokado. Kroimy w średniej grubości plastry. Wkładamy do miski polewamy sokiem z cytryny posypujemy solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy.
5. Tofu kroimy w średniej grubości plasterki. Na talerzyk lejemy trochę sosu sojowego i maczamy w nim tofu z obu stron. Posypujemy odrobina soli i pieprzu.
6. Na macie bambusowej kładziemy nori i układamy na nim ryż. Grubość warstwy ryżu zależy od tego czy chcemy otrzymać grube czy chude maki.
7. Na na środku kładziemy tofu, szczypiorek i imbir.
8. Bierzemy końce nori i składamy do siebie, zostawiając małą krawędź z brzegu. Dociskamy i zaczynamy zwijać. Im ciaśniej zwiniemy tym łatwiej będzie nam kroić i sushi nie będzie się rozpadło przy braniu pałeczką.
9.Kiedy powstanie nam zwarty rulonik, formujemy go za pomocą maty, delikatnie go dociskając. Tą samą procedurę powtarzamy z awokado. Nakładamy ryż na nori, kładziemy plasterki awokado (jeśli są cienkie można położyć na sobie kilka) i zawijamy.
8. Bierzemy końce nori i składamy do siebie, zostawiając małą krawędź z brzegu. Dociskamy i zaczynamy zwijać. Im ciaśniej zwiniemy tym łatwiej będzie nam kroić i sushi nie będzie się rozpadło przy braniu pałeczką.
9.Kiedy powstanie nam zwarty rulonik, formujemy go za pomocą maty, delikatnie go dociskając. Tą samą procedurę powtarzamy z awokado. Nakładamy ryż na nori, kładziemy plasterki awokado (jeśli są cienkie można położyć na sobie kilka) i zawijamy.
10.Przed krojeniem nóż (najlepiej tasak, jeśli nie posiadamy takiego w domu cienki, ostry nóż też powinien się sprawdzić) moczymy w zimnej wodzie. Kroimy na krótkie lub dłuższe maki jak kto woli :) Przed krojeniem każdej rolki czyścimy nóż i moczymy w zimnej wodzie, dzięki temu będzie nam łatwiej kroić.
Ja układam maki na desce i podaje z ciemnym sosem sojowym i jeśli zostanie ryżem. Idealne dodatki do sushi: marynowany imbir, sałatka z cienkich pasków ogórka, sałatka z wodorostów (przepis jak tylko wybiorę się do mojego eko sklepu c:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz