czwartek, 30 lipca 2015

Leczo czyli warzywny jednogarnkowiec

Leczo jest bardzo prostym i aromatycznym daniem, które przyjemnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten cudowny jednogarnkowiec zapewni nam pyszny obiad na kilka dni. Przygotowanie leczo zajmuje trochę czasu, jednak w czasie gdy warzywa duszą się na patelni, my możemy zająć się swoimi sprawami i od czasu do czasu zajrzeć pod przykrywkę wypełniając nasza kuchnię zapachem wędzonej papryki i warzyw :)


 Leczo czyli warzywny jednogarnkowiec

składniki na 4-5 porcji:
2 marchwie
duża cebula
6 małych ziemniaczków
6 pomidorów
3 papryki (użyłam jedną duża czerwoną i dwie małe żółte)
1 cukinii
6 czubatych łyżeczek wędzonej papryki*
1,5-2 łyżeczki cząbru
pół łyżeczki słodkiej papryki
sól 
pieprz

przygotowanie:
1. Przygotowujemy wszystkie składniki. Cebule i paprykę kroimy w małą kostkę. Pomidory i cukinie kroimy na małe kawałki. Ziemniaczki obieramy i kroimy na małe kawałki. Marchewkę obieramy i kroimy na pół, a następnie na plasterki.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Do cebulki wrzucamy pomidory i odrobinę soli. Kiedy pomidory zmiękną i zamienia się w gęsty sos, wrzucamy resztę warzyw. Patelnię przykrywamy przykrywką i dusimy wszystko na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy wszystkie przyprawy. Podajemy ze świeżymi ziołami i kromką chleba. 

*danie jest bardzo aromatyczne, o wyrazistym smaku. jeśli wolisz dania łagodne zmniejsz ilość przypraw
*jeśli nie chcesz skórek od pomidorów w swoim leczo, przed wrzuceniem pomidorów na patelnie sparz je gorącą wodą i ściągnij z nich skórkę. następnie pokrój je na kawałki lub po zmięknięciu pomidorów wyciągnij większe skórki z gotowego leczo
*marchewkę przed wrzuceniem na patelnię warto chwilę podgotować, wtedy będziemy mieli pewność, że na pewno będzie miękka
*leczo można wykorzystać jako sos do makaronów czy ryżów



4 komentarze:

  1. takie jednogarnkowe dania przyrządzam najczęściej - proste, smaczne i szybkie! :) do tego pełne zdrowia..czego chcieć więcej? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo często przygotowuje jednogarnkowce! W wakacje trochę rzadziej bo jest czas aby szaleć w kuchni :D ale na przełomie wrzesień-marzec ratują mi życie! ;)

      Usuń
  2. Leczo i ratatuj to moje ulubione letnie dania. I dobry pomysł jak wykorzystać piękne cukinie i kabaczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Leczo częściej jem jesienią i zimą, bo przyjemnie rozgrzewa i raz zrobione starczy na kilka dni jedzenia ;D Jednak sezon na cukinie trzeba wykorzystać, przygotowując pyszne letnie leczo :)

      Usuń

Printfriendly