Leczo czyli warzywny jednogarnkowiec
składniki na 4-5 porcji:
2 marchwie
duża cebula
6 małych ziemniaczków
6 pomidorów
3 papryki (użyłam jedną duża czerwoną i dwie małe żółte)
1 cukinii
6 czubatych łyżeczek wędzonej papryki*
1,5-2 łyżeczki cząbru
pół łyżeczki słodkiej papryki
sól
pieprz
przygotowanie:
1. Przygotowujemy wszystkie
składniki. Cebule i paprykę kroimy w małą kostkę. Pomidory i
cukinie kroimy na małe kawałki. Ziemniaczki obieramy i kroimy
na małe kawałki. Marchewkę obieramy i kroimy na pół, a następnie
na plasterki.
2.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Do
cebulki wrzucamy
pomidory i
odrobinę soli.
Kiedy pomidory zmiękną i zamienia się w gęsty sos, wrzucamy
resztę warzyw. Patelnię przykrywamy przykrywką i dusimy wszystko na małym
ogniu, aż warzywa zmiękną.
Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy
wszystkie przyprawy. Podajemy ze świeżymi ziołami i kromką
chleba.
*danie
jest bardzo aromatyczne, o wyrazistym smaku. jeśli wolisz dania
łagodne zmniejsz ilość przypraw
*jeśli
nie chcesz skórek od pomidorów w swoim leczo, przed wrzuceniem
pomidorów na patelnie sparz je gorącą wodą i ściągnij z nich skórkę. następnie pokrój je na kawałki lub po zmięknięciu
pomidorów wyciągnij większe skórki z gotowego leczo
*marchewkę
przed wrzuceniem na patelnię warto chwilę podgotować, wtedy
będziemy mieli pewność, że na pewno będzie miękka
*leczo
można wykorzystać jako sos do makaronów czy ryżów
takie jednogarnkowe dania przyrządzam najczęściej - proste, smaczne i szybkie! :) do tego pełne zdrowia..czego chcieć więcej? :)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo często przygotowuje jednogarnkowce! W wakacje trochę rzadziej bo jest czas aby szaleć w kuchni :D ale na przełomie wrzesień-marzec ratują mi życie! ;)
UsuńLeczo i ratatuj to moje ulubione letnie dania. I dobry pomysł jak wykorzystać piękne cukinie i kabaczki.
OdpowiedzUsuńLeczo częściej jem jesienią i zimą, bo przyjemnie rozgrzewa i raz zrobione starczy na kilka dni jedzenia ;D Jednak sezon na cukinie trzeba wykorzystać, przygotowując pyszne letnie leczo :)
Usuń