Są takie dni, kiedy nie chce nam się stać w kuchni. Idealnym obiadem na takie dni są kotlety sojowe z niewymagającymi wysiłku buraczkami i ziemniakami, które możemy podać w postaci purée. Wystarczy 20 minut i nasz obiad na leniwca gotowy. Bez ruszania głową i wydziwiania :)
Kotleciki sojowe z ziemniaczanym purée i podsmażonym buraczkiem
składniki:
8 kotlecików sojowych
1 burak
sól
pieprz
olej do smażenia
na purée:
4 ziemniaki
1-2 łyżeczki oleju lnianego
spora szczypta pieprzu ziołowego
sól
na panierkę:
1/2 szklanki płatków kukurydzianych
2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki papryki wędzonej
spora szczypta soli
spora szczypta pieprzu
przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na 4-6 części. Buraka obieramy i tarkujemy na dużych oczkach.
2. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Rozgrzewamy na patelni trochę oleju. Na średnim ogniu podsmażamy buraczka z odrobiną soli i pieprzu. Od czasu do czasu mieszamy. Buraczka ściągamy z patelni, kiedy będzie miękki.
3. Kotleciki sojowe wkładamy do miski i zalewamy gorącą wodą. Następnie przykrywamy miskę talerzem. Zostawiamy je do namoczenia na 7-10 min*. W międzyczasie przygotowujemy panierkę. Płatki kukurydzane mielimy w młynku i wysypujemy na talerz. Mieszamy z przyprawami.
4. Kiedy kotleciki się namoczą obtaczamy je w panierce. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy z obu stron na złoty kolor.
5. Ugotowane ziemniaki blendujemy na purée z dodatkiem oleju i pieprzu ziołowego. Ewentualnie doprawiamy solą.
*jeśli chcesz aby kotleciki rozpływały się w ustach i były bardzo miękkie zostaw je do namoczenia na dłużej.
nie trzeba wiele robić, a tak smacznie zjeść można :)
OdpowiedzUsuń