Nigdy
nie przepadaliście za rozpłaszczonymi kanapkami z szynką, serem i
pomidorem? Ja też nie. Każdy mój znajomy potwierdzi, że widok
mnie jedzącej kanapkę jest ogromną rzadkością. Dla mnie kanapka
musi być na wypasie-musi być po brzegi wypchana składnikami i
wyglądem przypominać ogromne wegańskie burgery. Mówię stanowcze
nie nijakim kanapkom! Jaka więc musi być ta idealna?
Po
pierwsze PIECZYWO. Bez dobrego chleba czy bułki nic nie zdziałamy.
Jeśli lubicie bawić się w piekarnię, to gwarantuję Wam że
Wasze kanapki będą miały to "coś".
Po
drugie DODATKI. Koniecznie chrupkie i miękkie. Dzięki temu
przebijając się przez kolejne warstwy kanapki, będziemy odkrywać
różne tekstury i smaki. Różnorodność jest dobra. Pamiętajmy
więc o chrupiącej sałacie czy plasterkach ogórka. Do kanapki
możemy wrzucić pieczonego buraka, batata czy marchewkę. Pieczone
warzywa świetnie podkręcają smak. Zamiast masła możemy dać
różnorodne pasty np. z suszonych pomidorów, fasoli, wędzonego
tofu, tapenadę z oliwek czy ajvar. Do kanapki możemy wrzucić, co
nam się zamarzy. Oczywiście nie możemy zbytnio przesadzić z
dodatkami, bo co za dużo to niezdrowo. ;)
Dziś
pierwsza propozycja na kanapkę- z pieczonym burakiem, masełkiem
czosnkowym, suszonymi pomidorami, ogórkiem, szczypiorem i sałatą.
Mini bagietka z czosnkowym masełkiem i pieczonym burakiem
składniki:
1 mini bagietka
czosnkowe masełko:
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżeczki oleju po suszonych pomidorach
2 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki sosu sojowego
1 burak
odrobina oleju do pieczenia
ulubione przyprawy (u mnie curry z odrobiną soli i pieprzu)
3-4 pomidory suszone
kilka liści sałaty lodowej
5-6 plasterków ogórka
szczypiorek
ew. 1-2 garstki rukoli
ew. ulubiony sos (ketchup, sojonez, hummus)
przygotowanie:
1.
Piekarnik nagrzewamy do 200-220 stopni. Przygotowujemy masełko.
Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do reszty składników.
Mieszamy i wstawiamy do lodówki.
2.
Buraka dokładnie myjemy i kroimy w średniej grubości plastry. Blaszkę wykładamy
papierem do pieczenia i układamy plasterki buraka posmarowane olejem
i ulubionymi przyprawami. Pieczemy do miękkości (ok. 20-25 min).
3.
Bagietkę przekrajamy na pół i kroimy na dwie części.
Podpiekamy ją w tosterze lub na suchej patelni. Pomidory suszone
kroimy na paseczki. Szczypior w kosteczkę lub na paski.
4.
Na podpieczonej bagietce rozsmarowujemy masełko, układamy sałatę,
buraka, ogórki, suszone pomiory, szczypior i ponownie sałatę.
Ewentualnie dodajemy swój ulubiony sos. Jeden brzeg kanapki
okręcamy w folię aluminiową i zabieramy ze sobą do szkoły,
pracy, na uczelnię lub zajadamy na śniadanie w domu :)
*szkoda nagrzewać piekarnik na jednego buraka! upieczcie od razu frytki z batata czy pietruszki :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz