czwartek, 18 lutego 2016

Pomysły na kanapki- Mini bagietka z czosnkowym masełkiem i pieczonym burakiem

Nigdy nie przepadaliście za rozpłaszczonymi kanapkami z szynką, serem i pomidorem? Ja też nie. Każdy mój znajomy potwierdzi, że widok mnie jedzącej kanapkę jest ogromną rzadkością. Dla mnie kanapka musi być na wypasie-musi być po brzegi wypchana składnikami i wyglądem przypominać ogromne wegańskie burgery. Mówię stanowcze nie nijakim kanapkom! Jaka więc musi być ta idealna? 
Po pierwsze PIECZYWO. Bez dobrego chleba czy bułki nic nie zdziałamy. Jeśli lubicie bawić się w piekarnię, to gwarantuję Wam że Wasze kanapki będą miały to "coś". 
Po drugie DODATKI. Koniecznie chrupkie i miękkie. Dzięki temu przebijając się przez kolejne warstwy kanapki, będziemy odkrywać różne tekstury i smaki. Różnorodność jest dobra. Pamiętajmy więc o chrupiącej sałacie czy plasterkach ogórka. Do kanapki możemy wrzucić pieczonego buraka, batata czy marchewkę. Pieczone warzywa świetnie podkręcają smak. Zamiast masła możemy dać różnorodne pasty np. z suszonych pomidorów, fasoli, wędzonego tofu, tapenadę z oliwek czy ajvar. Do kanapki możemy wrzucić, co nam się zamarzy. Oczywiście nie możemy zbytnio przesadzić z dodatkami, bo co za dużo to niezdrowo. ;)

Dziś pierwsza propozycja na kanapkę- z pieczonym burakiem, masełkiem czosnkowym, suszonymi pomidorami, ogórkiem, szczypiorem i sałatą.


Mini bagietka z czosnkowym masełkiem i pieczonym burakiem

składniki:

1 mini bagietka

czosnkowe masełko:

1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżeczki oleju po suszonych pomidorach
2 ząbki czosnku 
1-2 łyżeczki sosu sojowego 

1 burak

odrobina oleju do pieczenia 
ulubione przyprawy (u mnie curry z odrobiną soli i pieprzu)
3-4 pomidory suszone
kilka liści sałaty lodowej
5-6 plasterków ogórka 
szczypiorek 
ew. 1-2 garstki rukoli
ew. ulubiony sos (ketchup, sojonez, hummus)


przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 200-220 stopni. Przygotowujemy masełko. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do reszty składników. Mieszamy i wstawiamy do lodówki.
2.  Buraka dokładnie myjemy i kroimy w średniej grubości plastry. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy plasterki buraka posmarowane olejem i ulubionymi przyprawami. Pieczemy do miękkości (ok. 20-25 min).
3.  Bagietkę przekrajamy na pół i kroimy na dwie części. Podpiekamy ją w tosterze lub na suchej patelni. Pomidory suszone kroimy na paseczki. Szczypior w kosteczkę lub na paski. 

4. Na podpieczonej bagietce rozsmarowujemy masełko, układamy sałatę, buraka, ogórki, suszone pomiory, szczypior i ponownie sałatę.  Ewentualnie dodajemy swój ulubiony sos. Jeden brzeg kanapki okręcamy w folię aluminiową i zabieramy ze sobą do szkoły, pracy, na uczelnię lub zajadamy na śniadanie w domu :)

*szkoda nagrzewać piekarnik na jednego buraka! upieczcie od razu frytki z batata czy pietruszki :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly