niedziela, 29 marca 2015

Burgery z batatów i żółtej soczewicy

Wegański fast food to chyba najlepsza rzecz jaką ludzie wymyślili!! Soczysty wege kotlet idealnie komponuje się z chrupiącą bułką i świeżym zielskiem. A co do burgera? Frytki i chipsy! 




Burgery z batatów i żółtej soczewicy

składniki na 4-5 burgerów:
1,5 łyżki mąki
1 batat
1 szklanka żółtej soczewicy
2-3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1/4 szklanki wody
szczypta czosnku niedźwiedziego
szczypta chili 
sól 
pieprz
4-5 bułek
wegański majonez, keczup, musztarda lub inny ulubiony sos
2-3 duże pomidory
sałata/roszponka/rukola/jarmuż

przygotowanie:
1. Batata kroimy na mniejsze części (najlepiej ósemki). Pokrojonego batata dokładnie smarujemy olejem i posypujemy delikatnie solą. Pieczemy w 200 stopniach przez 30 min.
2. W międzyczasie gotujemy soczewicę, aż będzie miękka. Po ugotowaniu, odcedzamy wodę i odstawiamy do wystygnięcia.
3. Upieczone bataty i soczewicę wrzucamy do miski.  Cebulę kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski wraz z czosnkiem. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę i wodę. Blendujemy. Doprawiamy chili, solą, pieprzem i czosnkiem. 
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Moczymy dłonie i formujemy grube kotlety. Układamy je na blaszce i pieczemy 40-45 min. Po ok. 20 minutach przewracamy kotlety na drugą stronę (jeśli się rozpadają, zostawiamy je do dopieczenia i przewracamy później). 
5. Pod koniec pieczenia, rozgrzewamy patelnie i opiekamy na niej bułki. Dół i górę bułki smarujemy majonezem lub keczupem (lub innym ulubionym sosem), kładziemy sałatę, kotleta, pomidory i ponownie  sałatę lub inne zielsko (roszponkę, rukolę, jarmuż). Zajadamy z frytkami lub chipsami z jarmużu (nie wiem czy ktoś ma wystarczająco pojemny żołądek, żeby pomieścić burgera, frytki i chipsy z jarmużu...ale zawsze warto spróbować!)



3 komentarze:

Printfriendly