Mleko roślinne
składniki:
1 szklanka wymieszanych ze sobą migdałów, orzechów włoskich i ziaren słonecznika, ugotowanego ryżu lub coś co akurat macie pod ręką (wiórki kokosowe, nerkowce, orzechy laskowe itp.)
3-4 szklanki gorącej wody
ew. cukier, sól, ulubione dodatki (cynamon, syrop, wanilia)
przygotowanie:
1.
Wymieszane ze sobą migdały, orzechy włoskie i ziarna słonecznika
zalewamy wrzącą wodą. Przykrywamy i odstawiamy na 5-10 min lub
dłużej (możemy zaczekać, aż cała woda wsiąknie w
nasze składniki).
2.
Składniki odcedzamy, wrzucamy do blendera i blendujemy z 2-3
szklankami gorącej wody i ew. ulubionymi dodatkami.
3.
Po przestygnięciu mleka przeciskamy je przez gazę. Przechowujemy do
3 dni w lodówce.
*jeśli
wolimy gęstsze mleko, składniki zblendujmy z 2-2,5 szklankami
gorącej wody, smak jest wtedy wyrazistszy
*mleko
roślinne lubi się rozwarstwiać, przed użyciem należy je
wstrząsnąć, żeby powróciło do należytego stanu
Trufle najprostsze
składniki:
ok. 1 szklanka wiór
2 łyżki kakao*
2-3 łyżki oleju kokosowego
2-3 łyżki cukru
kakao do obtoczenia
ew. ulubione dodatki (u mnie 4 łyżki syropu pomarańczowego z rumem)
przygotowanie:
1. Wióry pomleczne, kakao, cukier i ulubione dodatki mieszamy w misce. Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do masy. Masa powinna być mokra i w miarę zwarta, tak aby można było z niej formować kulki. Jeśli jest za sucha, dodajemy trochę wody/mleka.
2. Z masy formujemy trufle i obtaczamy je w kakao. Chłodzimy w lodówce przez co najmniej 7-10 min. Zajadamy w towarzystwie pysznej kawy (najlepiej karmelowej..).
*do obtoczenia trufli możemy również użyć wiórek kokosowych czy maku
ps.
-na zdjęciach jest mleko ryżowe;
-niektóre trufle zrobione są z brownie (dobry sposób na wykorzystanie resztek ciasta, które już nam się znudziło, a trzeba je zjeść);
-piękna ręka, którą możecie podziwiać na zdjęciach, należy do Klaudii Grygo- przyszłej aktorki (proszę o pozytywne komentarze na temat gry aktorskiej owej ręki).
Już od jakiegoś czasu przymierzam się do samodzielnego zrobienia mleka ale póki co to jeszcze przede mną
OdpowiedzUsuńco za piękne pralinki <3
OdpowiedzUsuń