poniedziałek, 1 lutego 2016

Mleko roślinne i trufle

Podczas przygotowywania śniadania w weekend często odnajduje siebie w sytuacji, że smażąc naleśniki, wykorzystuje ostatnie krople kartonowego mleka i potem nie mam czym zabielić kawy. Normalnie po mleko trzeba by było udać się do sklepu, jednak weganizm pozwala nam zostać w wygodnej piżamce w domu i w mniej niż 5 minut przygotować pyszne roślinne mleko. Składniki i smak mleka zależą od nas. Do przygotowania mleka możemy użyć tego, co akurat mamy w kuchni np. orzechy, płatki owsiane, różnorodne ziarna, wiórki kokosowe, ugotowany ryż czy kasza jaglana. Nasze mleczko możemy wzbogacić o cukier, ulubiony syrop (czy to klonowy, czy z agawy, czy pomarańczowy z rumem), wanilie czy przyprawy (cynamon, kardamon, a nawet ostre chilli). Jeśli już odnajdziemy w naszej kuchni składniki potrzebne do przygotowania mleka, zabieramy się za jego przygotowanie. Wracając do sytuacji kryzysowej przy robieniu śniadania, co zrobić, jeśli mleko jest nam potrzebne od zaraz, na już, na teraz?  Najlepiej wtedy sięgnąć po miękkie nerkowce, które nie wymagają moczenia i zblendować je z wodą. Jednak jeśli nie mamy ich w kuchni, sięgnijmy po dowolne orzechy czy nasiona i zalejmy je gorącą wodą, przykryjmy i odstawmy na chwilę (w tym czasie możemy dosmażyć nasze naleśniki). Dzięki temu przygotujemy mleko w mgnieniu oka. Jeśli chcecie spróbować mleka gryczanego, niepaloną kasze gryczaną zalejcie dzień wcześniej wodą i zblendujcie ją z wodą dopiero rano. Tak samo możecie postąpić z orzechami. A co z tak zwanymi wiórami pomlecznymi? Najlepiej przygotować z nich błyskawiczne trufle, które tak jak mleko pysznie smakują z gorącą kawą :)



Mleko roślinne

składniki:

1 szklanka wymieszanych ze sobą migdałów, orzechów włoskich i ziaren słonecznika, ugotowanego ryżu lub coś co akurat macie pod ręką (wiórki kokosowe, nerkowce, orzechy laskowe itp.)
3-4 szklanki gorącej wody
ew. cukier, sól, ulubione dodatki (cynamon, syrop, wanilia)


przygotowanie:
1. Wymieszane ze sobą migdały, orzechy włoskie i ziarna słonecznika zalewamy wrzącą wodą. Przykrywamy i odstawiamy na 5-10 min lub dłużej (możemy zaczekać, aż cała woda wsiąknie w nasze składniki).
2. Składniki odcedzamy, wrzucamy do blendera i blendujemy z 2-3 szklankami gorącej wody i ew. ulubionymi dodatkami.
3. Po przestygnięciu mleka przeciskamy je przez gazę. Przechowujemy do 3 dni w lodówce. 

*jeśli wolimy gęstsze mleko, składniki zblendujmy z 2-2,5 szklankami gorącej wody, smak jest wtedy wyrazistszy 
*mleko roślinne lubi się rozwarstwiać, przed użyciem należy je wstrząsnąć, żeby powróciło do należytego stanu 



Trufle najprostsze 

składniki:

ok. 1 szklanka wiór 
2 łyżki kakao*
2-3 łyżki oleju kokosowego
2-3 łyżki cukru
kakao do obtoczenia 
ew. ulubione dodatki (u mnie 4 łyżki syropu pomarańczowego z rumem)

przygotowanie:
1. Wióry pomleczne, kakao, cukier i ulubione dodatki mieszamy w misce. Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do masy. Masa powinna być mokra i w miarę zwarta, tak aby można było z niej formować kulki. Jeśli jest za sucha, dodajemy trochę wody/mleka.

2. Z masy formujemy trufle i obtaczamy je w kakao. Chłodzimy w lodówce przez co najmniej 7-10 min. Zajadamy w towarzystwie pysznej kawy (najlepiej karmelowej..).

*do obtoczenia trufli możemy również użyć wiórek kokosowych czy maku




ps. 
-na zdjęciach jest mleko ryżowe;
-niektóre trufle zrobione są z brownie (dobry sposób na wykorzystanie resztek ciasta, które już nam się znudziło, a trzeba je zjeść);
-piękna ręka, którą możecie podziwiać na zdjęciach, należy do Klaudii Grygo- przyszłej aktorki (proszę o pozytywne komentarze na temat gry aktorskiej owej ręki).

2 komentarze:

  1. Już od jakiegoś czasu przymierzam się do samodzielnego zrobienia mleka ale póki co to jeszcze przede mną

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly