niedziela, 28 lutego 2016

Nieziemsko dobre smażone tofu z ryżem

Czasem jest tak, że nie mamy czasu na przygotowanie wymyślnych obiadów i stanie przy garach przez kilka godzin. Dobrym rozwiązaniem są kotlety sojowe czy błyskawiczny makaron z sosem pomidorowym. No ale ile można jeść taki makaron czy kotlety?! Ratunkiem dla zapracowanych jest nieziemsko dobre smażone tofu z ryżem- idealna alternatywa dla tych, którzy są już znudzeni kotletami i makaronem. 

ps. pisząc ten post puszczam oczko do pewnego Anonima, który prosił o przepis. Włala oto i on! ;)

Nieziemsko dobre smażone tofu z ryżem 

składniki:
2 szklanki ryżu
2 kostki tofu
1,5-2 łyżki sosu sojowego lub sosu sojowego w stylu indonezyjskim z Lidla (ten drugi jest słodszy i śmiało możemy dać 2 łyżki)

panierka:
130 g mąki
niecałe 200 ml wody
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
5 łyżek sezamu
ew. kilka kropel tabasco 
ew. pół łyżeczki sosu sojowego

sos:
1 puszka mleka kokosowego (stałej części)
niecała łyżka curry
niecała łyżeczka sosu sojowego

szczypiorek
sezam


przygotowanie:
1. Ryż płuczemy pod zimną wodą. Do garnka wlewamy nieco ponad 4 szklanki wody. Ryż gotujemy, aż wsiąknie całą wodę.
2. W międzyczasie przygotowujemy sos. Mleko kokosowe rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy curry i sos sojowy. Redukujemy do odpowiedniej (nie za gęstej, nie za rzadkiej) konsystencji. Doprawiamy pieprzem i solą.
3. Przygotowujemy panierkę do tofu. W misce mieszamy mąkę, sezam, wodę, sos sojowy i przyprawę do mięs. Tofu kroimy na pół, a następnie w średniej grubości plastry. Smażymy w sosie sojowym. Po usmażeniu tofu obtaczamy w panierce i smażmy na brązowo z obu stron. Następnie układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
4. Gotowy ryż polewamy sosem, posypujemy szczypiorkiem i sezamem. Zajadamy z chrupiącym tofu.

*zamiast mąki pszennej można użyć mąki z ciecierzycy. panierka jest wtedy bardziej chrupiąca 



3 komentarze:

  1. Dziś to danie zagości u mnie na stole na pewno 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać jak wyszło! ;) Mam nadzieje, że smakowało :)

      Usuń
  2. oooo spisuje przepis i robię dziś na obiad!!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly